Hagymás pite

2,5 dl liszt
10 dkg vaj
4 evőkanál víz
20 dkg füstölt pulykacomb sonka
4-5 fej vöröshagyma
2 tojás
2 dl tej
petrezselyem
reszelt trappista sajt
napraforgó olaj
kakukkfű
só, bors

A lisztet, egy csipet sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. A morzsás liszthez kanalanként hozzáadjuk a vizet, mikor összeállt tésztává, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, majd hűtőben pihentetjük 30 percen át.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hagymát félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Kevés olajon meg­pároljuk, és beletesszük a felkockázott sonkadarabkákat, sózzuk, borsozzuk. A két tojást elkeverjük a tejjel.

Egy tortaformát kivajazunk, lisztezzük. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, úgy, hogy a tortaforma szélére is jusson belőle.
Az elősütött tésztára rátesszük a hagymát, megszórjuk kakukkfűvel, petrezselyemmel, majd ráöntjük a tejes mártást, majd beborítjuk reszelt sajttal. 220 ºC-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.