Pulykás moussaka

Pulykás moussaka

Hozzávalók 4 főre:
2 db padlizsán
2 dl olívaolaj
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
0.5 kg darált pulykahús
1 tk fahéj (őrölt)
0.5 tk oregano
1 db babérlevél
1 dl száraz fehérbor
2 db paradicsom
0.5 kg burgonya (sütni való)
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)

A besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
8 dl tej
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió

A sütőt melegítsük be 200 fokra.

A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk , és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk,  vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal.

A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük.

A lilahagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.

A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.

Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darálthúsos keveréket, majd ismét padlizsán és darálthús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.

 

Szakértelem

Közzétéve

2017-11-09