Tökmagos buci

A töltelék:
15 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
1 főtt tojás
kis fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1/2 kaliforniai paprika
1 evőkanál ecetes torma
1 tojássárga
1 evőkanál tejföl
só, bors

A tészta:
30 dkg liszt
1,5 teáskanál só
1,5 dkg élesztő
8 dkg lágy vaj
2 evőkanál tökmag
1 tojás
0,5 dl tej
1 teáskanál cukor

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk.  A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk, a hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük. Egy keverőtálban a sonkához adjuk a hagymát, az apróra vágott petrezselymet és paprikát, és a felkockázott főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. Majd az egészet a tojássárgájával és a tejföllel alaposan összedolgozzuk.

A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30×30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4×4 db négyzetre vágunk. A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük tojássárgával. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Szakértelem

Közzétéve

2015-07-10