Szendvics de luxe

Szendvics de luxe

Hozzávalók 4 főre

1 zacskó szeletelt magos kenyér
1 db szívsaláta
1 zacskó rukkola
1 db répa, vékonyan felszeletelve
1 csokor retek, vékonyan felszeletelve
1 marék koktélparadicsom
30 dkg pulykasonka
20 dkg pulykakolbász
Vaj

Bors
Mustár
Ketchup
Majonéz

Az alapanyagok felhasználásával ízlés szerinti szendvicseket készítünk, és egy nagy, hosszúkás jénaiba állítjuk azokat.

Köles: lecsós pulyka kölessel

Köles: lecsós pulyka kölessel

Hozzávalók 4 főre

6 db tv paprika
5 db paradicsom
1 tk vaj
1 fej hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
10 dkg vékonyan felszelt pulykakolbász-karika
20 dkg köles
4 szelet pulykamell
Szárnyas fűszersó
olívaolaj
1 csokor petrezselyem a tálaláshoz
Egy serpenyőben kevés olívaolajon süssük meg a befűszerezett pulykamellszeleteket. Tegyük félre. A kölest kétszer annyi vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
Egy serpenyőben a vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt kolbászt. Tegyük hozzá a karikára vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk.

Tegyünk hozzá egy deci vizet, takarjuk le, pároljuk közepes lángon.

A paradicsomokat metsszük be kereszt irányban egyik felükön. Tegyük forró vízbe egy-két percig, majd könnyedén húzzuk le a héját. Vágjuk apróra.

A paradicsomot tegyük a paprikához, főzzük puhára. A kölest a hússal és a lecsóval tálaljuk, petrezselyemmel megszórjuk.

Rizstej: rizstejes tejberizs mangóval


Rizstej: rizstejes tejberizs mangóval


Hozzávalók 4 főre

20 dkg kerekszemű rizs
1 liter rizstej
1 biocitrom reszelt héja
12 dkg barnacukor
1 vaníliarúd kikapart magja

Tálaláshoz
1 mangó
40 dkg eper

A rizst alaposan átmossuk. Kevés rizstejjel feltesszük főni a lecsöpögtetett rizst, alacsony hőfokon, apránként adagoljuk hozzá a rizstejet, közben gyakran megkeverjük. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat, valamint a barnacukrot.
Apróra vágott friss eperrel és mangóval tálaljuk.

Quinoa: Mentes “túrótorta” 


Quinoa: Mentes “túrótorta” 


18 centis tortaformához
60 g átmosott quinoa 240 g vízben, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzve, egy csipet sóval (kb. 15-20 perc)
A megfőtt quinoahoz adjunk:
1 reszelt hámozott almát
10 dkg rizsliszt
1 bio citrom héját
1 evőkanál citromlét
1 vaníliarúd kikapart magját
3 ek eritrit
1 tojás
1 marék aszalt vörösáfonya

Tálaláshoz áfonyalekvár

A masszát sütőpapírral bélelt formába tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45 perc alatt készre sütjük. Meglocsoljuk felmelegített áfonyalekvárral. Csak miután kihűlt, akkor szeleteljük!

Bazsalikompesztós gnocchi


Bazsalikompesztós gnocchi


Hozzávalók 4 főre

60 dkg krumpli (főzni való)
15 dkg liszt
2 db tojássárgája
1 tk só

A pesztóhoz:

3 marék friss bazsalikom
5 gerezd fokhagyma
0.5 tk só
1.5 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán
1 marék fenyőmag

A pesto hozzávalóit robotgépben (vagy mozsárban) keverjük pépesre.

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára, és vízben főzzük meg. Amikor kész van, szűrjük le, és hagyjuk hűlni.

Krumplinyomón nyomjuk át, tegyük egy tálba és keverjük el a sóval, tojássárgájával, liszttel. Keverjünk hozzá 1 ek bazsalikompesztót.  Nyújtsuk hosszú, vékony csíkra és szeljük fel 2 cm-es szeletekre. A szeleteket egy villával nyomjuk le.

Forró vízben főzzük meg a gnocchit, és vegyük ki, amint feljött a víz felszínére. Olívaolajjal keverjük el. Fenyőmaggal, reszelt parmezánnal, és a pesztóval tálajuk.

Bazsalikomos ratatouille 


Bazsalikomos ratatouille 


Hozzávalók 4 főre

1 db nagy padlizsán
2 db cukkini
1 db nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
1 ek oregano
1 nagy marék friss bazsalikom
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
1 ek sűrített paradicsom
ízlés szerint só

A ratatouille-hoz a padlizsán szárát vágjuk le, és kockázzuk fel. A cukkinit vékonyan szeleteljük fel. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát szeleteljük hajszálvékony szeletekre.

Egy nagy lábosban hevítsünk olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát a fokhagymával. Amikor már puha, dobjuk rá a padlizsánt és a cukkinit. Jól keverjük el, sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval.

Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a sűrített paradicsomot, és a bazsalikomot. Időnként kevergetve főzzük kb. 25 percig, a darabok nagyságától függően, míg a zöldség megpuhul. Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük.

Levendulás rizottó

Levendulás rizottó

Hozzávalók 4-6 főre

1 l csirkealaplé
2 evk olívaolaj
1 evk vaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
negyed zellergumó
400g rizs
1 evk levendulás provanszi fűszerkeverék /kakukkfű, levendula, rozmaring, borsikafű, bazsalikom, oregánó/
3 dl száraz fehér bor
só, bors
10 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán

Felforrósítjuk a csirkealaplét. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat. Beleszórjuk az apróra vágott hagymákat és a zellert. Lassú tűzön puhára pároljuk.
Hozzáöntjük a rizst, a fűszerkeveréket , borsot és átkeverjük. Amikor a vajas keverék bevonta a rizsszemeket, felöntjük a borral.
Miután ezt a rizs beszívta, merőkanalanként elkezdjük adagolni a csirkealaplét és közben folyamatosan kevergetjük. Hagyni kell időt arra, hogy a leves beszívódjon, mielőtt hozzáadjuk a következő merőkanálnyit.
Közben megkóstoljuk, ellenőrizzük a fűszerek, só, bors arányát, illetve a rizs állagát. Ne felejtsük el, hogy nem tejberizst főzünk, a rizsszemeknek egy kissé roppanósnak kell maradnia.
Ha kész, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Pár percig állni hagyjuk, majd levendulával megszórva tálaljuk.

Gluténmentes levendulás sós keksz


Gluténmentes levendulás sós keksz


Hozzávalók 4-6 főre
 
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
12 dkg kukorica liszt
25 dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék
csipet só
2-3 evőkanál aszalt vörös áfonya
2 csapott evőkanál szárított levendula
A vajat hidegen, amikor jó kemény, almareszelőn lereszeljük.Hozzáadjuk a porcukrot és kézzel vagy keverőgéppel eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a kukorica-és a gluténmentes lisztet, a csipet sót, a legvégén az összevágott vörös áfonyát és a levendulát, majd összegyúrjuk a tésztát.Amikor összeállt, hengert formázunk belőle, folpackba csavarjuk és betesszük a hűtőbe, amíg annyira megkeményedik a tészta, hogy lehet szeletelni.
A keményre hűlt tésztát kicsomagoljuk és kb fél cm vastagra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokos sütőben kb. 8-10 percig sütjük.Akkor jó,ha épp van egy kis színe.
Miután kihűlt porcukorba forgatjuk.

Epres-mangós crumble

Epres-mangós crumble

Hozzávalók 4 főre

A crumble-höz:

1 bögre dió
1/2 bögre kimagozott datolya
1/2 bögre kókuszreszelék
1/3 bögre zabpehely
1 vaníliarúd kikapart magja
Csipet só

40 dkg eper
1-2 mangó

A crumble hozzávalóit összemixeljük, és a felaprított gyümölcsöket a pohár aljára pakoljuk, ráteszünk egy réteg morzsát, majd újabb réteg gyümölcsöt. Mentalevéllel tálaljuk.

Falafel karfiol-tabouléval


Falafel karfiol-tabouléval


Hozzávalók 4 főre

A falafelhez:
1 db répa
40 dkg főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó
1 marék napraforgómag
2 gerezd áttört fokhagyma
1/2 tk római kömény
½ tk currypor

Bors
Ízlés szerint chili

A tabouléhoz:
1 fej karfiol
1 kis marék dió
1 kismarék aszalt vörösáfonya
1 kis cukkini
1 db piros kápia
1 db zöldpaprika

Bors
Tökmagolaj
Balzsamecet

A falafel hozzávalóit összeturmixoljuk, ha szükséges, a csicseriborsó főzőlevével lazítjuk. Gombócokat formálunk belőle, és fogyasztásig félretesszük. A karfiolt apróra vágjuk. A cukkinit és a paprikákat felkockázzuk. Összekeverjük egy nagy salátástálban a karfiolt, zöldségeket, durvára tört diót, és áfonyát. Sóval, borssal megszórjuk, tökmagolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk. A falafellel tálaljuk.