Krémes sárgarépás-kapros cukkinispagetti


Krémes sárgarépás-kapros cukkinispagetti


Hozzávalók 4 főre

50 dkg cukkini
1 db sárgarépa
1 csokor kapor
1 doboz hámozott, felkockázott paradicsomkonzerv
Ízlés szerint só
Ízlés szerint bors
2 ek olívaolaj

A cukkinit spirálvágóval felcsíkozzuk, vagy lereszeljük.  A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A paradicsomkonzervet pürésítjük az olívaolajjal, sóval, borssal és a kapor felével. A szószt a cukkini spagettire halmozzuk, reszelt répával és kaporral meghintjük.

Almás avokádóleves


Almás avokádóleves


Hozzávalók 4 főre

2 alma
1 és ½  avokádó
1 szál zöldhagyma
4 dl víz
1 ek olívaolaj
1/4 tk só
1/4 tk fehérbors
Díszítéshez menta

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és pürésítjük. Avokádó és almaszeletekkel tálaljuk.

Szalonnás krumplirózsák

Szalonnás krumplirózsák

Hozzávalók 2-4 főre

25 dkg kolozsvári szalonna vékony szeletekre vágva
5-6 db krumpli
1 tk kakukkfű

A szalonna szeleteket hosszában, kettesével egymásra terítjük, úgy hogy egy kis részen fedjék egymást. A krumplit meghámozzuk és nagyon vékonyan felkarikázzuk. A szalonnacsíkra fektetjük a krumpli szeleteket, megszórjuk kakukkfűvel, és feltekerjük. Az így kapott rózsákat muffinformába helyezzük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.

Fokhagymás-szójaszószos bok choy (bordáskel)


Fokhagymás-szójaszószos bok choy (bordáskel)


Hozzávalók 4 főre

2-3 db bok choy
4 gerezd fokhagyma
1 darabka gyömbér
1-2 dl szójaszósz
Ízlés szerint chilipehely
1 ek mogyoróolaj

Tálaláshoz szezámmag

A bok choyt megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mogyoróolajat, rátesszük a fokhagymát, reszelt gyömbért, majd a  bordáskelt. Ráöntjük a szójaszószt, chilivel ízesítjük, szezámmaggal tálaljuk.

Spenótos-kéksajtos rakott padlizsán


Spenótos-kéksajtos rakott padlizsán


Hozzávalók 4 főre

2 db padlizsán
40 dkg spenót
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg kéksajt
4 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt mozzarella
Olívaolaj

bors

A padlizsánt felkarikázzuk, sóval megszórjuk, amikor levet eresztett, felitatjuk papírtörlővel. Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a padlizsánok mindkét oldalát, félretesszük. A spenótot a fokhagymán megfonnyasztjuk, sóval, borssal ízesítjük. Egy jénait kiolajozunk, beleteszünk egy réteg padlizsánt, ráhalmozunk egy réteg spenótot, arra reszelt mozzarellát, majd újabb réteg padlizsánt,és végül kéksajtot. Meglocsoljuk a hámozott paradicsomkonzervvel, és 200 fokra felfűtött sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hummuszos-csírás wrap rukkolapesztóval


Hummuszos-csírás wrap rukkolapesztóval


Hozzávalók 4 főre

A hummuszhoz:
1 doboz csicseriborsókonzerv (400g)
2 ek tahini (szezámpaszta)
1 db citrom kifacsart leve
1 gerezd fokhagyma
1 kk só
1 kk őrölt római kömény

1 doboz csíra
1 csomag wrap

A rukkolapesztóhoz:

25 dkg rukkola
1 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán
5 dkg fenyőmag

Bors

A csicseriborsót csepegtessük le, de a levét tegyük félre. Tegyük a borsót a többi hozzávalóval együtt robotgépbe, és pürésítsük.

Adjunk hozzá annyit a félretett léből, hogy krémes állaga legyen. Kóstoljuk meg, ha kell, fűszerezzük még.
A rukkolapesztó hozzávalóit késes aprítóban összedolgozzuk. A wrapet megkenjük a hummusszal, megszórjuk csírával, feltekerjük. Tálaláskor meglocsoljuk rukkolapesztóval.

Zsenge tavaszi sült zöldségek pirított magvakkal

Zsenge tavaszi sült zöldségek pirított magvakkal

Hozzávalók 4 főre

1 db piros pritaminpaprika
1 db zöld pritaminpaprika
1 db sárga pritminpaprika
3 db sárgarépa
1 db lilahagyma
1 fej brokkoli
1 marék rukkola
1 nagy marék magkeverék (tökmag, napraforgó, lenmag, kesudió, dió)

Bors
Olívaolaj
Balzsamecet

A sütőt 200 fokra felmelegítjük. A zöldségeket csíkokra vágjuk, a rukkolát félretesszük a tálaláshoz. A többi zöldséget sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, sóval és borssal meghintjük. 15 perc alatt megsütjük, és a pirított magokkal megszórva tálaljuk.

Mentás-kókusztejes zöldborsókrémleves


Mentás-kókusztejes zöldborsókrémleves


Hozzávalók 4 főre

60 dkg zsenge zöldborsó
1 marék friss menta
2 dl kókusztej
6 dl zöldségleves
Csipet fehérbors

Tálaláshoz chili szálak

A zöldborsót a zöldséglevesben puhára főzzük.  Egy keveset félre teszünk a borsóból, a többit a menta háromnegyedrészével pürésítjük, szitán átpasszírozzuk. Kókusztejjel lazítjuk, sóval és fehérborssal ízesítjük, és a zöldborsószemekkel, valamint mentalevelekkel tálaljuk.