Lengyel húsvéti sonkaleves

Lengyel húsvéti sonkaleves

1 l sonka főzőlé
30 dkg főtt, füstölt sonka
2-3 db főtt tojás
2 db répa
1 marék szárított gomba
bors

A sonkát felkockázzuk, és a sonkalébe tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott felkarikázott répát, és a szárított gombát. Megfőzzük 20 perc alatt. Külön edényben megfőzzük a tojásokat is, majd meghámozzuk, felkockázzuk, és a levesre halmozva tálaljuk.

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

25 dkg liszt
4 g szárított élesztő
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
0,25 dl olaj
1 tk cukor
1 tk só
25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva
1 ek tejszínes tormakrém

A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 cm-enkémt ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Tökmagos buci

Tökmagos buci

A töltelék:
15 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
1 főtt tojás
kis fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1/2 kaliforniai paprika
1 evőkanál ecetes torma
1 tojássárga
1 evőkanál tejföl
só, bors

A tészta:
30 dkg liszt
1,5 teáskanál só
1,5 dkg élesztő
8 dkg lágy vaj
2 evőkanál tökmag
1 tojás
0,5 dl tej
1 teáskanál cukor

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk.  A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk, a hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük. Egy keverőtálban a sonkához adjuk a hagymát, az apróra vágott petrezselymet és paprikát, és a felkockázott főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. Majd az egészet a tojássárgájával és a tejföllel alaposan összedolgozzuk.

A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30×30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4×4 db négyzetre vágunk. A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük tojássárgával. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Sonkás kifli

Sonkás kifli

500 g liszt
100 ml tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
2 tojás (+1 a kenéshez)
5 evőkanál olaj
2 evőkanál olvasztott vaj

Töltelékhez:
25 dkg főtt sonka
20 dkg edami sajt
10 dkg ecetes uborka
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
só, bors
szezámmag, köménymag

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk, és 12 cikkelyre vágjuk. A cikkelyek külső harmadára halmozzuk a tölteléket, és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól dupla távolságokra. Tojássárgájával megkenjük őket, az egyik felét szezámmaggal, a másikat köménymaggal szórjuk meg. 200 ºC-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Hagymás pite

Hagymás pite

2,5 dl liszt
10 dkg vaj
4 evőkanál víz
20 dkg füstölt pulykacomb sonka
4-5 fej vöröshagyma
2 tojás
2 dl tej
petrezselyem
reszelt trappista sajt
napraforgó olaj
kakukkfű
só, bors

A lisztet, egy csipet sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. A morzsás liszthez kanalanként hozzáadjuk a vizet, mikor összeállt tésztává, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, majd hűtőben pihentetjük 30 percen át.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hagymát félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Kevés olajon meg­pároljuk, és beletesszük a felkockázott sonkadarabkákat, sózzuk, borsozzuk. A két tojást elkeverjük a tejjel.

Egy tortaformát kivajazunk, lisztezzük. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, úgy, hogy a tortaforma szélére is jusson belőle.
Az elősütött tésztára rátesszük a hagymát, megszórjuk kakukkfűvel, petrezselyemmel, majd ráöntjük a tejes mártást, majd beborítjuk reszelt sajttal. 220 ºC-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Pulykasonkás enpanadas

Pulykasonkás enpanadas

Tészta:
200 g liszt
35 g szobahőmérsékletű vaj
1,5 tojás
30 ml fehérbor

Töltelék:
20 dkg pulykacomb sonka
1 kisebb fej vöröshagyma
15 szem fekete olajbogyó
2 evőkanál tejföl
70 ml főzőtejszín
1 evőkanál extra szűz olívaolaj

A lisztet, a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. Egy tojást a borral elkeverünk, és a morzsás állagú liszthez dolgozzuk. Amikor összeállt tésztává, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, majd hűtőben pihentetjük 30 percen át.

Közben elkészítjük a krémet: a felaprított vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. A felkockázott sonkát a tálba tesszük, majd hozzáadjuk a hagymát, a tejszínt, a tejfölt és összeturmixoljuk, majd az apróra vágott olajbogyót is hozzá tesszük. Alaposan összekeverjük.

A tésztát kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk és 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokra egy evőkanálnyi sonkakrémet halmozunk, majd félbehajtva a tésztát, szélüket tojással megkenve összenyomjuk őket. Tepsire helyezve,  megkenegetjük tojással az empanadasainkat. 190 ºC-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sülnek.