Chia: Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével


Chia: Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével


Hozzávalók 4 főre

40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő
Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl

Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom

A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.

Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével

Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével

Hozzávalók 4 főre
40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő

Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl

Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom

A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.

 

Sütőtökös pulykaburger

Sütőtökös pulykaburger

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált pulykahús
1 tojás
só, bors
kakukkfű
majoránna
2 gerezd fokhagyma
4 hamburger zsemle
40 dkg sütőtök
1 lilahagyma
2 közepes paradicsom
4 római salátalevél
ketchup, mustár, majonéz

A húst összegyúrjuk a tojással, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és majoránnával. Belereszeljük a fokhagymát. 4 nagyobb pogácsát formálunk belőle, és olajban szép pirosra sütjük.

A sütötököt kiskockákra vágva sütőben puhára sütjük. Ha kicsit kihűt pürésítjük, sózzuk, borsozzuk.

A hagymát és a paradicsomot vékony karikákra szeljük. A zsemléket félbevágjuk, és a belső felét megpirítjuk. Megkenjük mustárral és majonézzel, rátesszük a saláta leveleket. Rákenjük a sötőtökpürét, ráhelyezzük a húspogácsákat, a lilahagymát és a paradicsom karikákat. Erre jöhet még egy kis ketchup és a zsemle másik fele.

 

Sütőtökös rizottó pulykahúsgombóccal

Sütőtökös rizottó pulykahúsgombóccal

50 dkg darált pulykahús
2 nagy fej hagyma
2 gerezd reszelt  fokhagyma

bors
friss petrezselyem
olívaolaj
40 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs
40 dkg sütőtök
2 dl fehérbor
1 l alaplé

Az egyik hagymát felkockázzuk, összekeverjük a hússal, fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal. Állni hagyjuk egy fél órát, majd apró golyókat formálunk belőle.

Grillen vagy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

A sütőtököt meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.

A másik hagymát is felaprítjuk és megdinszteljük az olajon egy nagy, mély serpenyőben. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetjük, míg opálossá nem válik.

Hozzáöntjük a fehérbort, és kevergetjük, míg a rizs beszívja.

Végül hozzáadjuk a sütőtököt, majd az alaplevet fokozatosan adagolva: mindig akkor öntünk még hozzá, amikor a rizs a folyadékot beszívta. Folyamatosan kevergetjük. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.

A húsgombócokkal tálaljuk.

 

Pulykahússal töltött sütőtök

Pulykahússal töltött sütőtök

1 közepes méretű kanadai sütőtök
50 dkg darált pulykahús
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt (ementáli)

bors
2 gerezd fokhagyma
1 kis hagyma
friss kakukkfű
frissen őrölt szerecsendió
olívaolaj

A sütőtököt félbevágjuk, kiszedjük a magját és 180 fokon, 40 perc alatt félig puhára sütjük.

A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis szerecsendióval fűszerezzük, készre pároljuk. A húst a tökbe kanalazzuk jó púposan, ráteszünk egy kis tejfölt és a reszelt sajtot. Újabb 40 perc alatt készre sütjük, míg a sajt szép piros nem lesz.

 

Kecskesajtos-céklás pulykaburger

Kecskesajtos-céklás pulykaburger

Hozzávalók 4 zsemléhez:
60 dkg darált pulykahús
1 tojás
só, bors
kakukkfű
majoránna
2 gerezd fokhagyma
4 hamburger zsemle
2 közepes cékla
20 dkg kecsekesajt
salátalevél
paradicsom
ketchup, mustár, majonéz

A céklákat megmossuk és alufóliába tekerve a sütőben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.

A húst összegyúrjuk a tojással, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és majoránnával. Belereszeljük a fokhagymát. 4 nagyobb pogácsát formálunk belőle, és olajban szép pirosra sütjük.

A zsemléket félbe vágjuk, és megpirítjuk a belső felüket. Ezután megkenjük ketchuppal, rátesszük a salátalevelet, pogácsát,, arra a sült céklát, a kecskesajtot, néhány karika paradicsomot, mustárt és majonézt, majd a zsemle másik felét.

 

Pikáns pulykahúsgolyók

Pikáns pulykahúsgolyók

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg darált pulykahús
1 fej hagyma
2 gerezd reszelt  fokhagyma

bors
1 tk reszelt gyömbér
chilipor
2 ek szójaszósz
1 tk halszósz
1 ek worchester szósz

A hagymát felkockázzuk, összekeverjük a hússal, fokhagymával, gyömbérrel, szószokkal és fűszerekkel. Állni hagyjuk egy fél órát, majd apró golyókat formálunk belőle.

Grillen vagy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Tálalhatjuk spenóttal, tükörtojással és sült krumpilval is.

 

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával

Hozzávalók 4 főre:
1 fej karfiol
50 dkg darált pulykahús
25 dkg quinoa
40 dkg sütőtök
4 dl tejföl
1 tojás
20 dkg reszelt sajt (ementáli)

bors
2 gerezd fokhagyma
1 kis hagyma
friss kakukkfű
frissen őrölt szerecsendió
olívaolaj

A karfiolt rózsáira szedjük, és gőzpárolóban megpároljuk, félretesszük. A sütőtököt falatnyi kockára vágjuk, és a gőzpárolóban azt is puhára pároljuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, készre pároljuk. A quinoát kétszer annyi vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.  Egy kiolajozott jénai aljára tesszük  a quinoát, rátesszük a sütőtököt, a húst, és végül a karfiolt. A tejfölt összekeverjük a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, és a karfiolra öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.

 

Pulykás moussaka

Pulykás moussaka

Hozzávalók 4 főre:
2 db padlizsán
2 dl olívaolaj
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
0.5 kg darált pulykahús
1 tk fahéj (őrölt)
0.5 tk oregano
1 db babérlevél
1 dl száraz fehérbor
2 db paradicsom
0.5 kg burgonya (sütni való)
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)

A besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
8 dl tej
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió

A sütőt melegítsük be 200 fokra.

A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk , és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk,  vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal.

A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük.

A lilahagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.

A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.

Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darálthúsos keveréket, majd ismét padlizsán és darálthús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.

 

Pulykás pásztorpite

Pulykás pásztorpite

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg darált pulykahús
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
3 dl húsleves (kockából is jó)
2 ág friss rozmaring
2 ág friss kakukkfű
1 csokor friss petrezselyem
20 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
1 kg burgonya (főzni való)
10 dkg puha vaj
1,5 dl tej
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A krumplit meghámozzuk , és apró kockára vágva annyi sós vízben, amennyi ellepi puhára főzzük.

Egy mélyebb serpenyőben a forró olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott lila- és fokhagymát. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a húslevest és a sűrített paradicsomot és közepes lángon főzzük.

Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, és jól elkeverjük. A végén a zöldborsót is hozzáadjuk, és még 5 percig főzzük.

A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük, áttörjük krumplinyomóval, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint megsózzuk még.

Egy mély, hőálló tálba beleöntjük a húsos ragut, rákanalazzuk a pürét, és a tetejét villával megcsíkozzuk , hogy csinosan megpiruljon. Kb. 35 perc alatt készre sütjük.