Spenótos lasagne

Spenótos lasagne

1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
20 dkg darált pulykamell
25 dkg lasagne tészta
45 dkg fagyasztott spenót
20 dkg sovány túró
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
só, bors

A raguhoz az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rápasszírozzuk a fokhagymát. Ha már kezd jó illata lenni, ráöntjük a darált pulykamellet és fehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a spenótot, majd beleöntjük a túrót és a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy kisebb tepsit kivajazunk, ráteszünk egy réteg tésztát,  majd ragut, újra tésztát, majd megint ragut, aztán így tovább. A tetejére füstölt sajtot szórunk és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Szicíliai húsgombócok

Szicíliai húsgombócok

80 dkg hámozott paradicsom konzerv
4 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 csokor friss bazsalikom
2 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál cayenne bors
4 teáskanál cukor
1 dl száraz vörösbor
só, frissen őrölt bors

50 dkg darált pulykacomb
1 db szikkadt zsemlemorzsa
10 dkg mazsola
10 dkg reszelt parmezán
2 db tojás
zsemlemorzsa
1 teáskanál majoránna
só és frissen őrölt bors

A szószhoz összezúzzuk a fokhagymát és egy magas peremű edényben megfonnyasztjuk az olívaolajon. Ráöntjük a hámozott paradicsomokat, és hozzáadjuk a többi fűszert és a vörösbort. Sózzuk, borsozzuk majd forralás után alacsony lángon kb. 20-30 perc alatt készre főzzük.

Gombócok: A zsemlét vízbe áztatjuk, és egy keverőtálban összeforgatjuk a hússal, a mazsolával, és a többi hozzávalóval. A masszából kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és egy teflon edénybe forrósított olajon, kb. 10 perc alatt készre sütjük őket.

A megsült gombócokat áttesszük a mártásba, és alacsony lángon kb. 10 perc alatt összefőzzük a mártással.

Cukkinis vagdalt

Cukkinis vagdalt

50 dkg darált pulykamell
2-3 kisebb salátacukkini
1 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
bazsalikom
édes pirospaprika
chili paprika
3 evőkanál olívaolaj
só, bors

A  darált pulykamellet egy keverőtálba helyezzük, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával – ízlés szerint chilivel. Hozzáadjuk a gerezd zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, és a bazsalikomot. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást, a reszelt cukkinit, és annyi zsemlemorzsát, hogy megfelelő állagú, könnyen formázható fasírt masszát kapjunk.

Egy nagy gombócot formálunk a húsos masszából, és egy előre kivajazott tepsibe helyezzük. Megszórjuk zsemlemorzsával, és a 180 ºC-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Sütés közben kevés olajjal locsoljuk míg aranybarnára nem sül.