Paella pulykakolbásszal és rákkal

Paella pulykakolbásszal és rákkal

Hozzávalók 4 főre
1 l húsleves
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
10 dkg pulyka kolbász
2 db babérlevél
1 db piros kaliforniai vagy pritaminpaprika
20 dkg megtisztított garnélarák
4 db paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
30 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
1 csokor petrezselyem
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 csipet sáfrány

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd a karikára vágott kolbászt, a felkockázott kaliforniai paprikát, és a paradicsomot.

Szórjuk rá a rizst, öntsük fel a húslevessel, tegyük bele a sáfrányt, pirospaprikát, sót, frissen örölt borsot, babérlevelet.

Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest. Közben, kb. 5 perccel azelőtt, hogy a rizs megpuhult, tegyük bele a rákot.

Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

Szendvics de luxe

Szendvics de luxe

Hozzávalók 4 főre
1 zacskó szeletelt magos kenyér
1 db szívsaláta
1 zacskó rukkola
1 db répa, vékonyan felszeletelve
1 csokor retek, vékonyan felszeletelve
1 marék koktélparadicsom
30 dkg pulykasonka
20 dkg pulykakolbász
Vaj

Bors
Mustár
Ketchup
Majonéz

Az alapanyagok felhasználásával ízlés szerinti szendvicseket készítünk, és egy nagy, hosszúkás jénaiba állítjuk azokat.

 

Lecsós pulyka kölessel

Lecsós pulyka kölessel

Hozzávalók 4 főre
6 db tv paprika
5 db paradicsom
1 tk vaj
1 fej hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
10 dkg vékonyan felszelt pulykakolbász-karika
20 dkg köles
4 szelet pulykamell
Szárnyas fűszersó
olívaolaj
1 csokor petrezselyem a tálaláshoz

Egy serpenyőben kevés olívaolajon süssük meg a befűszerezett pulykamellszeleteket. Tegyük félre. A kölest kétszer annyi vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
Egy serpenyőben a vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt kolbászt. Tegyük hozzá a karikára vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk.
Tegyünk hozzá egy deci vizet, takarjuk le, pároljuk közepes lángon.
A paradicsomokat metsszük be kereszt irányban egyik felükön. Tegyük forró vízbe egy-két percig, majd könnyedén húzzuk le a héját. Vágjuk apróra.
A paradicsomot tegyük a paprikához, főzzük puhára. A kölest a hússal és a lecsóval tálaljuk, petrezselyemmel megszórjuk.

 

Paella pulykakolbásszal és rákkal

Paella pulykakolbásszal és rákkal

Hozzávalók 4 főre
1 l húsleves
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
10 dkg pulyka kolbász
2 db babérlevél
1 db piros kaliforniai vagy pritaminpaprika
20 dkg megtisztított garnélarák
4 db paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
30 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
1 csokor petrezselyem
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 csipet sáfrány

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd a karikára vágott kolbászt, a felkockázott kaliforniai paprikát, és a paradicsomot.
Szórjuk rá a rizst, öntsük fel a húslevessel, tegyük bele a sáfrányt, pirospaprikát, sót, frissen örölt borsot, babérlevelet.
Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest. Közben, kb. 5 perccel azelőtt, hogy a rizs megpuhult, tegyük bele a rákot.
Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

 

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Hozzávalók 4 főre
40 dkg felsőcombfilé
1 db lilahagyma
1 db pulyka pároskolbász

Bors
80 dkg sütni való burgonya
1 marék friss kakukkfű
Olívaolaj

A húst 2×2 centis kockára vágjuk, a lilahagymát és a kolbászt felkarikázzuk. A húst befűszerezzük, és a hagymával, kolbásszal nyársra húzzuk. Forró grillen vagy 180 fokos sütőben készre sütjük. A burgonyát hajszálvékonyan felkarikázzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, olívaolajjal átforgatjuk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük.

 

Pulykás-kolbászos paella

Pulykás-kolbászos paella

Hozzávalók 4 főre:
1 l húsleves (kockából is jó)
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
10 dkg pulyka pároskolbász
40 dkg pulykamell
2 db babérlevél
1 db piros kaliforniai vagy pritaminpaprika
4 db paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
30 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs
1 csokor petrezselyem
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 csipet sáfrány

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd a karikára vágott kolbászt, a  felkockázott húst, kaliforniai paprikát, és a paradicsomot.

Szórjuk rá a rizst, öntsük fel a húslevessel, tegyük bele a sáfrányt, pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot, babérlevelet.

Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest.

Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

 

Pulykakolbászos leves

Pulykakolbászos leves

2 ek olívaolaj
20 dkg pulyka vékonykolbász
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l húsleves
5 szem burgonya
1 nagy paradicsom
1 paprika
Ízlés szerint tejföl

Egy lábosban, olajon megdinszteljük a felaprított hagymát a felaprított fokhagymával. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát. Engedjük fel 1 l húslevessel, és forraljuk fel. Közben hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, és ezt is adjuk a leveshez. Főzzük, míg a burgonya meg nem puhul, majd keverjük bele a felkarikázott kolbászt. Forraljuk fel még egyszer, majd tálaljuk, ízlés szerint tejföllel.

New Orleans-i pulyka jambalaya

New Orleans-i pulyka jambalaya

30 dkg pulykamell- vagy combfilé
6 dl húsleves
3 paradicsom
1 babérlevél
15 dkg pulyka vékonykolbász, szeletelve
Olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
1 paprika
2 dl rizs
1 tk tabasco szósz
A tetejére: újhagyma

A húst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben olajon megpirítjuk a kolbászkarikákkal együtt. Félretesszük.
Ezután olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a felaprított zellszárat és a felaprított paprikát. Pár percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a rizst, a tabascot, és a felkockázott paradicsomot. Beleteszzük a babérlevelet, és felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, és 20 percig lassú tűzön főzzük. Mikor a rizs megpuhult, összekeverjük a hússal és a kolbásszal. A tetejét megszórjuk felkarikázott újhagymával.

Gombás-kolbászos batyu

Gombás-kolbászos batyu

1/2 csomag leveles tészta
50 dkg csiperkegomba
30 dkg füstölt pulykakolbász
2 gerezd fokhagyma
6 dl tej
3 babérlevél
3 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál szárított kakukkfű
2 evőkanál vaj
só, bors
1 tojássárgája

A tejet felforraljuk a babérlevéllel és egy kis sóval. A vajat megolvasztjuk, puhára pároljuk rajta a gombát. Közben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Mikor a gomba megpuhult, hozzáadjuk a ledarált füstölt pulykakolbászt, megszórjuk a keményítővel, felöntjük a tejjel. Addig főzzük kevergetve, míg a massza besűrűsödik.

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 8-10 részre vágjuk. Mindegyikre arányos mennyiségű gombás-kolbászos krémet kanalazunk, majd ügyesen egymásra hajtjuk a csücsköket, nehogy a töltelék kifolyjon. A batyuk tetejét megkenjük tojással, és 190 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, friss salátával tálaljuk.

Káposztakrémleves kolbászcsipsszel

Káposztakrémleves kolbászcsipsszel

1/2 fej fehér- vagy kelkáposzta
1 l húsalaplé
Körös vastag pulykakolbász
2 evőkanál cukor
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 zellerlevél
1 evőkanál kapor
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál fehérborecet
2 dl főzőtejszín
só, bors

A káposztát csíkokra vágjuk, és átmossuk. A hagymát, fokhagymát kockára vágva kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zellert, és a cukorral karamellizáljuk. Ezután rátesszük a káposztát, és jól összeforgatjuk. Felöntjük a húsalaplével, hozzáadjuk a babérlevelet, kaprot és addig főzzük amíg a káposzta meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük ecettel, sóval, borssal, majd keverjük hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és egy-két perc alatt forraljuk készre.

Amíg fő a leves készítsük el a kolbász chips-szet: a Körös vastag pulykakolbászt vékony szeletekre vágjuk majd a szeleteket egy vastag serpenyőben addig pirítjuk, míg ropogóssá nem válnak. Miután elkészültek, papír törlőkendőre szedjük, és a megmaradt zsiradékot felitatjuk róluk, majd a kész levesbe tálaljuk őket.
Fehér kenyérrel kínáljuk.