Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves

Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves

Hozzávalók:
1 liter pulykaaprólék leves, leszűrve
2 db répa
2 szál szárzeller
20 dkg rizstészta
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz

a gombócokhoz:
1 tojás
30 dkg darált pulykahús
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 kis darab gyömbér, lereszelve
1 marék friss bazsalikom, apróra vágva
1 szikkadt zsemle, kevés vízbe áztatva, kicsavarva

bors

Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Az átszűrt levest felforraljuk, gombócokat formálunk a húsos masszából, és beletesszük azokat a levesbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a gombócokat. A levest ismét leszűrjük, és beletesszük a vékony karikára vágott répát és zellert. Főzzük 5-7 percig, hogy még a zöldségek roppanósak maradjanak, a gombócokat is visszatesszük bele, halszósszal és szójaszósszal ízesítjük. . A rizstésztát forró vízben készre főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, és tányérokba tesszük. Rámerjük a levest és így tálaljuk.

Pulykahúsleves gazdagon

Pulykahúsleves gazdagon

60-70 dkg pulykaaprólék:
szárny, pulykanyak, máj, zúza, szív
4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem
1 közepes karalábé
1 kisebb zeller
1 közepes vöröshagyma
1 kisebb paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje

A húsokat megmossuk, megtisztítjuk. A belsőségeket feldaraboljuk, majd a húsokkal és az egész hagymával, fokhagymákkal együtt feltesszük főni. Amint felforrt a víz, alacsony lángra állítjuk a főzőlapot, hogy gyöngyözve főjön a leves körülbelül egy-másfél órát. Az időközben keletkező habot eltávolítjuk.

Ha már megpuhult a hús, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és az egész paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Cérnametélttel tálaljuk.