Chimichurri grillezett pulyka felsőcombfilével

Chimichurri grillezett pulyka felsőcombfilével

Hozzávalók 4 főre

4 szelet pulyka felsőcombfilé

Szárnyas fűszersó
Bors
Olívaolaj

A chimichurrihoz
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander
6 gerezd fokhagyma
2 tk oregánó
2 teáskanál fűszerpaprika
1.25 dl vörösborecet
1.25 dl víz
6 teáskanál kukoricaolaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
Köretnek fóliában sült burgonya
4-6 db burgonya
21,5 dl tejföl
Snidling és saláta a díszítéshez
A húst befűszerezzük, olajjal megkenjük, és minimum egy órát pácoljuk. A chimichurri hozzávalóit késes aprítóban összemixeljük. A burgonyát alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben mérettől függően kb. 50 perc alatt puhára sütjük. A húst grillen vagy serpenyőben készre sütjük, a szósszal, valamint a tejfölös-snidlinges burgonyával tálaljuk.

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Hozzávalók 4 főre

40 dkg felsőcombfilé
1 db lilahagyma
1 db pulyka pároskolbász

Bors
80 dkg sütni való burgonya
1 marék friss kakukkfű
Olívaolaj

A húst 2×2 centis kockára vágjuk, a lilahagymát és a kolbászt felkarikázzuk. A húst befűszerezzük, és a hagymával, kolbásszal nyársra húzzuk. Forró grillen vagy 180 fokos sütőben készre sütjük. A burgonyát hajszálvékonyan felkarikázzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, olívaolajjal átforgatjuk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük.

Fahéjas-szerecsendiós-szegfűborsos pácolt felsőcombfilé színes rizstésztával


Fahéjas-szerecsendiós-szegfűborsos pácolt felsőcombfilé színes rizstésztával


Hozzávalók 4 főre

40 dkg pulykafelsőcombfilé
40 dkg rizstészta
1 db piros pritaminpaprika
1 db zöld pritaminpaprika
1 db lilahagyma
½ fej brokkoli
1 kis darab póréhagyma
1 tk fahéj
½ tk római kömény
1 dl szójaszósz
½ tk frissen őrölt szerecsendió
1 ek szegfűbors
1 darabka gyömbér lereszelve
1/2 tk kurkuma
1 ek szezámolaj

A húst, a lilahagymát, és a paprikákat felcsíkozzuk, a brokkolit kis rózsákra szedjük. A pórét felkarikázzuk. A szezámolajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket és a szójaszószt. Puhára pároljuk.
A rizstésztát megfőzzük, leszűrjük. A húsos raguhoz keverjük a rizstésztát, és azonnal tálaljuk. Ízlés szerint szójaszósszal ízesíthetjük.

Chimichurri grillezett pulyka felsőcombfilével

Chimichurri grillezett pulyka felsőcombfilével

Hozzávalók 4 főre
4 szelet pulyka felsőcombfilé
Szárnyas fűszersó
Bors
Olívaolaj

A chimichurrihoz
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander
6 gerezd fokhagyma
2 tk oregánó
2 teáskanál fűszerpaprika
1.25 dl vörösborecet
1.25 dl víz
6 teáskanál kukoricaolaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
Köretnek fóliában sült burgonya
4-6 db burgonya
21,5 dl tejföl
Snidling és saláta a díszítéshez

A húst befűszerezzük, olajjal megkenjük, és minimum egy órát pácoljuk. A chimichurri hozzávalóit késes aprítóban összemixeljük. A burgonyát alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben mérettől függően kb. 50 perc alatt puhára sütjük. A húst grillen vagy serpenyőben készre sütjük, a szósszal, valamint a tejfölös-snidlinges burgonyával tálaljuk.

 

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

Hozzávalók 4 főre
40 dkg felsőcombfilé
1 db lilahagyma
1 db pulyka pároskolbász

Bors
80 dkg sütni való burgonya
1 marék friss kakukkfű
Olívaolaj

A húst 2×2 centis kockára vágjuk, a lilahagymát és a kolbászt felkarikázzuk. A húst befűszerezzük, és a hagymával, kolbásszal nyársra húzzuk. Forró grillen vagy 180 fokos sütőben készre sütjük. A burgonyát hajszálvékonyan felkarikázzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, olívaolajjal átforgatjuk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük.

 

Fahéjas-szerecsendiós-szegfűborsos pácolt felsőcombfilé színes rizstésztával

Fahéjas-szerecsendiós-szegfűborsos pácolt felsőcombfilé színes rizstésztával

Hozzávalók 4 főre
40 dkg pulykafelsőcombfilé
40 dkg rizstészta
1 db piros pritaminpaprika
1 db zöld pritaminpaprika
1 db lilahagyma
½ fej brokkoli
1 kis darab póréhagyma
1 tk fahéj
½ tk római kömény
1 dl szójaszósz
½ tk frissen őrölt szerecsendió
1 ek szegfűbors
1 darabka gyömbér lereszelve
1/2 tk kurkuma
1 ek szezámolaj

A húst, a lilahagymát, és a paprikákat felcsíkozzuk, a brokkolit kis rózsákra szedjük. A pórét felkarikázzuk. A szezámolajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket és a szójaszószt. Puhára pároljuk.
A rizstésztát megfőzzük, leszűrjük. A húsos raguhoz keverjük a rizstésztát, és azonnal tálaljuk. Ízlés szerint szójaszósszal ízesíthetjük.

 

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg pulykahús (mell vagy combfilé)
30 dkg sütőtök
fél padlizsán
2 szál zellerszár
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
1 tk currypaszta
1,5 dl kókusztej
olívaolaj
1 csokor koriander vagy petrezselyem

Egy serpenyőben a currypasztát kevés olajon felhevítjük. Amikor illatozni kezd, rádobjuk a hagymákat, és megpirítjuk. Ezután mehet bele a felkockázott hús, és a falatnyi darabokra vágott zöldségek. Fedő alatt pároljuk 10 percig. Hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, és forráspont alatt tartva főzzük további 15 percet. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Tejfölös-mustáros tepsis alsócomb hagymás burgonyával

Tejfölös-mustáros tepsis alsócomb hagymás burgonyával

2 db pulyka alsócomb
1 kg burgonya
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
3 ek olívaolaj
3 ek magos mustár
Só, bors

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a gerezdeket 6-6 darabra vágjuk. A pulykacombról lefejtjük a bőrt, éles késsel bevagdossuk a húst, és a résekbe nyomjuk a fokhagymadarabokat. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát és a hagymát tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocosljuk olívaolajjal és felöntjük fél dl vízzel. Rátesszük a combokat. 45 percig 200 fokon sütjük.
Közben a tejfölt kikeverjük a mustárral. Megkenjük vele a combokat, és még 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel

2 pulykacomb
Olívaolaj
1 nagy fej hagyma
3 szál zellerszár
4 szál répa
4 szem brugonya
2 dl fehérbor
1 l húsleves vagy víz
1 ek keményítő
Só, bors

A combokat sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, olívaolajon barnára pirítjuk minden oldalon. Közben feldaraboljuk a hagymát és a zellert, a serpenyőbe tesszük, és további öt percig kevergetjük. Felöntjük a borral és annyi vízzel vagy húslevessel, hogy a combokat majdnem ellepje. A hőt levéve főzzük másfél órán keresztül. 1 óra elteltével adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát és répát. Amikor a hús már nagyon omlósra főtt, kivesszük a combokat, a csontról a húst lefejtjük. A zöldségeket is kivesszük, a visszamaradt levet egy kis keményítővel besűrítjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk.

Pulyka tazsin

Pulyka tazsin

Hozzávalók:

50 dkg pulyka felsőcombfilé
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db répa
2 db cukkini
15 dkg főtt csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
1 marék aszalt szilva és sárgabarack
2 ek currypor
1 tk őrölt római kömény
2-3 babérlevél
1 ek méz
1 tk fahéj
1 tk kurkuma
2 dl fehérbor vagy húsleves
olívaolaj

bors
a tálaláshoz friss petrezselyem

Elkészítés:

Egy nagyobb, lefedhető serpenyőbe teszünk kevés olívaolajat, felhevítjük, és rádobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Kevergetjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott felsőcombfilét. Néhány perc alatt átpirítjuk minden oldalát, és megszórjuk sóval, borssal, és a fűszerekkel. Beletesszük a felaprított répát, cukkinit, és az aszalt gyümölcsöket. Rácsorgatjuk a mézet, és felöntjük a fehérborral. Kis lángon főzzük 1,5 óráig. Ekkor hozzákeverjük a csicseriborsót, megszórjuk a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.