Hagymás pulykamáj sütőtökkel

Hagymás pulykamáj sütőtökkel

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg pulykamáj
2 db hagyma
80 dkg sütőtök
2 szál zöldhagyma
1 tk kakukkfű

bors
olívaolaj

A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a májat. Kevés vízzel felöntjük, és 10-15 perc alatt megpároljuk. Közben borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Sót csak a legvégén adunk hozzá. A sütőtököt meghámozzuk, kis kockára vágjuk. Gőzpárolóban vagy kevés vízben puhára pároljuk. A sütőtököt a májjal tálaljuk, karikára vágott zöldhagymával megszórjuk.

 

Chilis pulykamáj

Chilis pulykamáj

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg pulykamáj
1 db hagyma
½ tk füstölt piros paprika
1 kis chili paprika
olíva olaj

bors
majoránna
1 kg főzni való burgonya
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tej
frissen őrölt szerecsendió
1 nagy marék rukkola

A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a májat. Kevés vízzel felöntjük, és 10-15 perc alatt megpároljuk. Közben borssal, majoránnával és chilivel ízesítjük. Sót csak a legvégén adunk hozzá. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük, majd leszűrjük. Tejföllel, tejjel, vajjal pürésítjük. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük. A májat füstölt pirospaprikával megszórjuk, a pürével és a rukkolával tálaljuk.

 

Pulykamáj nyárson

Pulykamáj nyárson

30 dkg pulykamáj
1,5 dl tej
2 ek vaj
Olívaolaj
1 kk rozmaring

A pulykamájat egy órára tejbe áztatjuk. Lecsepegtetjük, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, nyársra húzzuk. Serpenyőben, forró vaj és olívaolaj keverékén minden oldalon megsütjük, kb. 6 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük.
Salátaágyon tálaljuk.

Ünnepi pulykamáj pástétom

Ünnepi pulykamáj pástétom

1 fej hagyma
25 dkg darált pulykahús
50 dkg megtisztított pulykamáj
2 ek olívaolaj
1 kis pohár portói, sherry, vagy édes tokaji bor
1 kk kakukkfű
só, bors
10 dkg vaj
15 dkg szeletelt füstölt bacon
10 dkg aszalt sárgabarack vagy mazsola

Mély serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, a darált húst, és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük a borral, és tovább főzzük, amíg a máj belül rózsaszínűre sül. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a felkockázott vajat. Robotgépben simára pürésítjük, majd hozzákeverjük a felaprított aszalt barackot vagy mazsolát.
Közben egy terrine formát kibélelünk folpackkal, majd a szalonnacsíkokkal. A pástétomot beletöltjük, a lelógó szalonnacsíkokat ráhajtjuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt tálra borítjuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

Hagymás-baconös pulykamáj

Hagymás-baconös pulykamáj

Hozzávalók:
1 nagy lilahagyma, felszetelve
12 szelet bacon
2 ek liszt
1 kk paprika
4 db pulykamáj
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
1. A szalonnaszeleteket egy tepsire fektetve, sütőben megsütjük, annyira, hogy mgé hajlítható legyen, félretesszük.
2. A hagymát olívaolajon lassan, 20 perc alatt puhára dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
3. A májat felszeleteljük, megforgatjuk paprikás lisztben. Olívaolajon oldalanként kb. 2 perc alatt átsütjük.
4. A májdarabokat 1-1 szelet bacon-be csomagolva, a hagymával tálaljuk.
5. Burgonyapürét kínálunk mellé

Gombás-májas rizottó

Gombás-májas rizottó

5 dl rizottó rizs
1 l húsleves
10 dkg zöldborsó
10 dkg csiperkegomba
30 dkg pulykamáj
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt fehérbors
étolaj

A rizst alaposan megmossuk. A megtisztított májat felkockázzuk, és kevés olajon lepirítjuk, borssal ízesítjük. Ha elkészült, egy tányérra szedve félre tesszük.

Az apró kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Így pároljuk egy-két percig mielőtt hozzáadjuk a rizst. Hagyjuk a rizst egy kicsit pirulni az olajon, majd öntsük fel annyi alaplével, ami éppen ellepi. Ha kezd besűrüsödni a rizottó, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, miközben óvatosan keverjük.

Amikor már félig megpuhult a rizs hozzáadjuk a zöldborsót, a májat és a vékonyra szelt gombát, és készre főzzük.

Almás-májas lepény

Almás-májas lepény

30 dkg pulykamáj
2 fej vöröshagyma
4 db alma
10 dkg vaj
só, bors
méz
friss bazsalikom
fokhagyma

Kelt tészta:
2 dl tej
2 dl tejföl
2 tojás
70 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő

A hagymát apróra vágjuk, és a fokhagymával együtt vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott pulykamájat, és borssal ízesítjük. Ha a máj átpárolódott, hozzákeverjük a kockára vágott almát, majd megsózzuk.

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a tojásokat, a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd lezárható tálban hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Ha elkészült, a tésztával kibélelünk egy sütőformát, az almás májat egyenletesen eloszlatjuk a tetején. Kevés mézet csorgatunk rá, bazsalikomlevéllel ízesítjük, majd 180 ºC-on addig sütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Mustáros pulykamáj

Mustáros pulykamáj

60 dkg pulykamáj
4 evőkanál mustár
4 evőkanál étolaj
frissen őrölt bors
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál borsikafű
1 teáskanál bazsalikom

A megtisztított pulykamájakat egy tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé.

A mustárt, az étolajat, és a fűszereket jól összedolgozzuk egy tálban, majd egyenletesen eloszlatva rákenjük a pulykamájak tetejére. Sózni nem szabad!

180 ºC-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Szíves-májas nagykagyló

Szíves-májas nagykagyló

45 dkg óriás kagylótészta
20 dkg pulykamáj
20 dkg pulykaszív
egy nagyobb fej vöröshagyma
1 dl tejszín
majoránna
oregánó
só, bors
reszelt sajt

A pulykamájat megtisztítjuk majd felkockázzuk. A szívet kettévágjuk, jól átmossuk, és kockákra szeleteljük.

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a májat és a szívet. Fűszerezzük a borssal, majoránnával és oregánóval, majd kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk a belsőségeket. Amikor megpuhult a szív is, sózzuk, és hozzáadjuk a tejszínt, majd beforraljuk vele a mártást.

Amíg főnek a belsőségek, sós vízben megfőzzük a tésztát, majd lecsepegtetjük. Ha minden hozzávaló elkészült, a tésztákba kanalazzuk a tejszínes ragut, és reszelt sajtot szórunk rá.

Tepsibe tesszük a megtöltött tésztákat, és 180 ºC-os sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem pirul a ragura.

Konyakos  májpástétom

Konyakos májpástétom

30-40 dkg pulykamáj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 fej lilahagyma
8 evőkanál kacsazsír
1 szál rozmaring
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt fehérbors
1,5 dl minőségi konyak
1,5-2 evőkanál méz

A májat öbítsük át hideg vízben, és aprítsuk 2 cm-es darabokra. Négy evőkanál kacsazsírban pároljuk üvegesre a felaprított vöröshagymát. Dobjuk bele az összezúzott fokhagymát, majd pirítsuk tovább még 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a májat, majd pároljuk néhány percig, mielőtt hozzáadnánk a felaprított rozmaringot. Locsoljuk meg a konyakkal, adjuk hozzá a mézet. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd hat-nyolc perc alatt főzzük készre, amíg az alkohol teljesen elpárolog.

Ha kész, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. A fél lilahagymát kockázzuk fel, szórjuk a turmixgépbe, majd kanalazzuk rá a májas masszát, és turmixoljuk krémesre.

Kanalazzuk át egy mázas cserépedénybe a kész pástétomot. Olvasszuk meg a maradék kacsazsírt, és öntsük le vele a pástétomot, majd tegyük hűtőbe egy napra.