Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással


Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással


Hozzávalók 4 főre

4 db póréhagyma (kisebb)
4 szelet pulykamellsonka
1 ek vaj
1 ek liszt
2 dl tej
10 dkg parmezán vagy grana padano
Fél  citrom leve és reszelt héja
1 ek friss menta
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint szerecsendió

A pórékat mossuk meg, vágjuk ketté, és forró vízben főzzük puhára kb. 10-15 perc alatt. Szedjük papírtörlőre.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy lábosban melegítsük meg a vajat, dobjuk rá a lisztet, kevergessük habverővel a tejet óvatosan hozzáöntve. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót. Adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, és az apróravágott mentát. Pár perc után, ha kissé besűrűsödött, zárjuk el a hőt.

Tekerjünk két fél póréhagymát egy szelet sonkába, és pakoljuk egy tűzálló tálra. Öntsük alá a szószt és szórjuk meg reszelt parmezánnal.

20 perc alatt süssük készre.

Szendvics de luxe

Szendvics de luxe

Hozzávalók 4 főre
1 zacskó szeletelt magos kenyér
1 db szívsaláta
1 zacskó rukkola
1 db répa, vékonyan felszeletelve
1 csokor retek, vékonyan felszeletelve
1 marék koktélparadicsom
30 dkg pulykasonka
20 dkg pulykakolbász
Vaj

Bors
Mustár
Ketchup
Majonéz

Az alapanyagok felhasználásával ízlés szerinti szendvicseket készítünk, és egy nagy, hosszúkás jénaiba állítjuk azokat.

 

Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással

Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással

Hozzávalók 4 főre
4 db póréhagyma (kisebb)
4 szelet pulykamellsonka
1 ek vaj
1 ek liszt
2 dl tej
10 dkg parmezán vagy grana padano
Fél citrom leve és reszelt héja
1 ek friss menta
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint szerecsendió

A pórékat mossuk meg, vágjuk ketté, és forró vízben főzzük puhára kb. 10-15 perc alatt. Szedjük papírtörlőre.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy lábosban melegítsük meg a vajat, dobjuk rá a lisztet, kevergessük habverővel a tejet óvatosan hozzáöntve. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót. Adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, és az apróravágott mentát. Pár perc után, ha kissé besűrűsödött, zárjuk el a hőt.
Tekerjünk két fél póréhagymát egy szelet sonkába, és pakoljuk egy tűzálló tálra. Öntsük alá a szószt és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
20 perc alatt süssük készre.

 

Sonkás-aszalt paradicsomos tekercs

Sonkás-aszalt paradicsomos tekercs

Hozzávalók 4 főre
1 db előre kinyújtott levelestészta
20 dkg szeletelt pulykamellsonka
2-3 ek aszaltparadicsom-krém
1 tojás a kenéshez

A levelestésztát kiterítjük, megkenjük az aszaltparadicsom-krémmel, rásimítjuk a sonkát és feltekerjük. A tekercset 1-2 centis karikára vágjuk, és sütőpapírral bevont tepsire helyezzük. A felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük 13-15 perc alatt. Salátával és fokhagymás-snidlinges tejföllel kínáljuk.

 

Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

1 db levelestészta
1 ek kecskesajtkrém
1 doboz szeletelt  Körös pulykamellsonka
1 tojás

A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és  4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranyabarnára sütjük.

 

Pulykamellsonkás-brokkolis quiche

Pulykamellsonkás-brokkolis quiche

4 főre
1 db előre  kinyújtott levelestészta
20 dkg brokkoli
15 dkg pulykamellsonka
2 tojás
4 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt

bors
szerecsendió

A tésztából kis kerek formákba szúrjuk ki a tésztát, és 180 fokos sütőben 8 percet elősütjük. A brokkolit rózsáira szedjük, és megpároljuk. A sonkát felcsíkozzuk. A tejszínt elkeverjük  a tojással, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. A tésztára helyezünk a brokkoliból és a sonkából, ráöntjük a tejszínes keveréket, megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, és 20 perc alatt készre sütjük.

 

Sonkás vendégváró tekercsek

Sonkás vendégváró tekercsek

4 tortillalap
1 csomag pulyka mellsonka
Római saláta
Majonéz
Fekete olajbogyó
Paradicsom

A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.

Pulykasonkában sült tojás

Pulykasonkában sült tojás

6 szelet pulykasonka
6 tojás
1 ek olívaolaj
Só, bors

A muffintepsi mélyedéseit olajjal megkenjük, és a pulykasonkaszeleteket belenyomkodjuk, kosarat formázva. A tojásokat egyenként a mélyedésekbe ütjük. 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Sózzuk, borsozzuk tetszés szerint.

Pulykás melegszendvics tükörtojással

Pulykás melegszendvics tükörtojással

Szendvicsenként:
2 szelet kenyér
vaj
4 szelet pulykasonka vagy maradék sült pulykahús
2 szelet sajt
Mustár
1 db csemeguborka
Spenótlevelek
1 tojás

A kenyérszeleteket mindkét oldalukon megvajazzuk, egyik oldalukat megkenjük mustárral, ráhelyezünk 1-1 szelet sajtot, az egyikre tesszük a sonkaszeleteket, az uborkaszeleteket és a spenótleveleket. Összezárjuk. Forró serpenyőn mindkét oldalukat megsütjük, míg a sajt meg nem olvad. Közben egy másik serpenyőben tükörtojást készítünk. Tálaláskor a szendvics tetejére helyezzük.

New Orleans-i pulyka jambalaya

New Orleans-i pulyka jambalaya

30 dkg pulykamell- vagy combfilé
6 dl húsleves
3 paradicsom
1 babérlevél
15 dkg pulyka vékonykolbász, szeletelve
Olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
1 paprika
2 dl rizs
1 tk tabasco szósz
A tetejére: újhagyma

A húst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben olajon megpirítjuk a kolbászkarikákkal együtt. Félretesszük.
Ezután olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a felaprított zellszárat és a felaprított paprikát. Pár percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a rizst, a tabascot, és a felkockázott paradicsomot. Beleteszzük a babérlevelet, és felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, és 20 percig lassú tűzön főzzük. Mikor a rizs megpuhult, összekeverjük a hússal és a kolbásszal. A tetejét megszórjuk felkarikázott újhagymával.