Mentás quinoa saláta fokhagymás pulykamellkockákkal


Mentás quinoa saláta fokhagymás pulykamellkockákkal


Hozzávalók 4 főre

30 dkg pulykamell
2 gerezd fokhagyma

Bors
Olívaolaj

3 marék menta
2 tk vaj
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
3 darab paradicsom
20 dkg quinoa
1 marék mazsola
Az öntethez
1 dl olívaolaj
ízlés szerint só
2 db citrom kicsavart leve
5 csepp tabasco szósz

A húst vágjuk falatnyi kockára,  sózzuk,borsozzuk, Egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olívaolajat, dobjuk rá az áttört fokhagymát, majd a húst, és pirítsuk aranybarnára.
A quinoát kétszer annyi vízben főzzük puhára 10-12 perc alatt, majd keverjük el 1 tk vajjal, és hűtsük le.

Vágjuk apróra a hagymát, paprikát, paradicsomot, mentát. Az öntet hozzávalóit egy kis csavaros üvegben rázzuk össze.

A zöldségeket, a húst, és az öntetet alaposan keverjük össze a quinoával, sózzuk, borsozzuk és fogyasztás előtt pihentessük 1-2 órát a hűtőszekrényben. Mentalevéllel díszitsük tálaláskor.

Sonkás-aszalt paradicsomos tekercs


Sonkás-aszalt paradicsomos tekercs


Hozzávalók 4 főre

1 db előre kinyújtott levelestészta
20 dkg szeletelt pulykamellsonka
2-3 ek aszaltparadicsom-krém
1 tojás a kenéshez

A levelestésztát kiterítjük, megkenjük az aszaltparadicsom-krémmel, rásimítjuk a sonkát és feltekerjük. A tekercset 1-2 centis karikára vágjuk, és sütőpapírral bevont tepsire helyezzük. A felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük 13-15 perc alatt. Salátával és fokhagymás-snidlinges tejföllel kínáljuk.

Pulykamell cordon bleu házi sült krumplival

Pulykamell cordon bleu házi sült krumplival

Hozzávalók 4 főre

• 60 dkg pulykamellfilé

• 150 g szeletelt trappista sajt

• 150 g pulykamellsonka

• só ízlés szerint

• bors ízlés szerint

• 3 evőkanál finomliszt

• 2-3 db tojás

• 150 g zsemlemorzsa

• 4 dl napraforgó olaj


Köretnek

80 dkg sütni való burgonya
Olaj

Vastagabb szelet pulykamelleket szeletelünk, zsebet vágunk bele, sózzuk, borsozzuk. A zsebbe sajtot és sonkát teszünk. Bepanírozzuk, akár duplán is, és bő olajban szép aranybarnára sütjük. Sült krumplival tálaljuk.

Coxinha

Coxinha

Hozzávalók 4 főre

• 60 dkg pulykamellfilé
• 4 db leveskocka
• 1 db sárgarépa
• 2 fej hagyma
• 2 db babérlevél
• 1-2 ek vaj
• 2 bögre liszt
• 20 dkg krémsajt
• 1 db lime leve
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db tojás
• 2-3 bögre zsemlemorzsa

A pulykamellet a leveskockákkal együtt fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, hogy legalább félig ellepje. Hozzáadjuk a répát és az egyik fej hagymát félbevágva, valamint a babérlevelet. Kis lángon főzzük, amíg a hús teljesen át nem fő. A megpuhult húst kivesszük a léből, és késsel nagyon kis darabokra vagdaljuk vagy aprítógépben durvára daráljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a lime-levet. Az apróra kockázott másik hagymát és a fokhagymát megpirítjuk egy kevés vajon, majd a pulykahúshoz adjuk.
A főzőlevet megmérjük, és ugyanannyi lisztet adunk hozzá. (Pl. 3 bögre léhez 3 bögre liszt kell.) A keveréket 2-3 perc alatt sűrűbbre főzzük, majd levesszük a tűzről, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk.
A tésztából lisztes kézzel golflabda nagyságú golyókat formázunk. Mindbe mélyedést nyomunk, megtöltjük a húsmasszával, majd a nyílást összezárjuk. A golyókat csirkecomb alakúra formázzuk, és sütőpapírra tesszük.
Egy tálban elkeverjük a tojásokat. A „csirkecombokat” megforgatjuk a tojásban, majd a zsemlemorzsában, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk. Végül bő olajban aranybarnára sütjük.

Rozmaringos-szárított sonkás pulykanyárs mandulás brokkolival

Rozmaringos-szárított sonkás pulykanyárs mandulás brokkolival

Hozzávalók 4 főre

40 dkg pulykamell
10 dkg szárított sonka
1 fej brokkoli
1 marék szeletelt mandula

Bors
4-5 ág rozmaring

A húst csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot egy-egy szelet sonkával betekerjük, hullámosan nyársra húzzuk, rozmaringgal megtűzzük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, közben többször átforgatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, gőzpárolóban megpároljuk. A mandulalapokkal megszórjuk a brokkolit, és a nyárssal tálaljuk.

Citromos-fokhagymás pulykamell színes kuszkusz körettel

Citromos-fokhagymás pulykamell színes kuszkusz körettel

Hozzávalók 4 főre

4 szelet pulykamell
1 db citrom
1 db zöld citrom
5 gerezd fokhagyma
Szárnyas fűszersó
Fehérbors
A sütéshez olívaolaj

Körethez
30 dkg kuszkusz
1 csokor zöldhagyma
1 db sárga pritamin paprika
1 db zöld pritamin paprika
5 dkg vaj

A húst befűszerezzük, az áttört fokhagymával bedörzsöljük,  a lime levét rácsorgatjuk, és kevés olívaolajon megsütjük. A kuszkuszhoz a zöldségeket apróra vágjuk, és egy tálba tesszük. A kuszkuszt kétszer annyi forró vízzel leöntjük, 5 percre letakarjuk. A vajjal villával átkeverjük, a citrom levével, olívaolajjal, sóval, fehérborssal ízesítjük. A húst a lime reszelt héjával, és a kuszkusszal tálaljuk.

Pulykamell bazsalikompesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Pulykamell bazsalikompesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre
4 szelet pulykamell

Bors
Olívaolaj

A pesztóhoz:
2 marék friss bazsalikom
1 kis marék fenyőmag
1,5 dl olívaolaj

Bors

Köretnek:
Salátamix
Koktélparadicsom
1 kis marék fenyőmag
Olívaolaj
balzsamecet

A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

Lecsós pulyka kölessel

Lecsós pulyka kölessel

Hozzávalók 4 főre
6 db tv paprika
5 db paradicsom
1 tk vaj
1 fej hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
10 dkg vékonyan felszelt pulykakolbász-karika
20 dkg köles
4 szelet pulykamell
Szárnyas fűszersó
olívaolaj
1 csokor petrezselyem a tálaláshoz

Egy serpenyőben kevés olívaolajon süssük meg a befűszerezett pulykamellszeleteket. Tegyük félre. A kölest kétszer annyi vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
Egy serpenyőben a vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt kolbászt. Tegyük hozzá a karikára vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk.
Tegyünk hozzá egy deci vizet, takarjuk le, pároljuk közepes lángon.
A paradicsomokat metsszük be kereszt irányban egyik felükön. Tegyük forró vízbe egy-két percig, majd könnyedén húzzuk le a héját. Vágjuk apróra.
A paradicsomot tegyük a paprikához, főzzük puhára. A kölest a hússal és a lecsóval tálaljuk, petrezselyemmel megszórjuk.

 

Mentás quinoa saláta fokhagymás pulykamellkockákkal

Mentás quinoa saláta fokhagymás pulykamellkockákkal

Hozzávalók 4 főre
30 dkg pulykamell
2 gerezd fokhagyma

Bors
Olívaolaj
3 marék menta
2 tk vaj
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
3 darab paradicsom
20 dkg quinoa
1 marék mazsola
Az öntethez
1 dl olívaolaj
ízlés szerint só
2 db citrom kicsavart leve
5 csepp tabasco szósz

A húst vágjuk falatnyi kockára, sózzuk,borsozzuk, Egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olívaolajat, dobjuk rá az áttört fokhagymát, majd a húst, és pirítsuk aranybarnára.
A quinoát kétszer annyi vízben főzzük puhára 10-12 perc alatt, majd keverjük el 1 tk vajjal, és hűtsük le.
Vágjuk apróra a hagymát, paprikát, paradicsomot, mentát. Az öntet hozzávalóit egy kis csavaros üvegben rázzuk össze.
A zöldségeket, a húst, és az öntetet alaposan keverjük össze a quinoával, sózzuk, borsozzuk és fogyasztás előtt pihentessük 1-2 órát a hűtőszekrényben. Mentalevéllel díszitsük tálaláskor.

 

Pulykamell cordon bleu házi sült krumplival

Pulykamell cordon bleu házi sült krumplival

Hozzávalók 4 főre
60 dkg pulykamellfilé
150 g szeletelt trappista sajt
150 g pulykamellsonka
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 evőkanál finomliszt
2-3 db tojás
150 g zsemlemorzsa
4 dl napraforgó olaj

Köretnek
80 dkg sütni való burgonya
Olaj

Vastagabb szelet pulykamelleket szeletelünk, zsebet vágunk bele, sózzuk, borsozzuk. A zsebbe sajtot és sonkát teszünk. Bepanírozzuk, akár duplán is, és bő olajban szép aranybarnára sütjük. Sült krumplival tálaljuk.