Coxinha

Coxinha

Hozzávalók 4 főre
60 dkg pulykamellfilé
4 db leveskocka
1 db sárgarépa
2 fej hagyma
2 db babérlevél
1-2 ek vaj
2 bögre liszt
20 dkg krémsajt
1 db lime leve
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2-3 bögre zsemlemorzsa

A pulykamellet a leveskockákkal együtt fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, hogy legalább félig ellepje. Hozzáadjuk a répát és az egyik fej hagymát félbevágva, valamint a babérlevelet. Kis lángon főzzük, amíg a hús teljesen át nem fő. A megpuhult húst kivesszük a léből, és késsel nagyon kis darabokra vagdaljuk vagy aprítógépben durvára daráljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a lime-levet. Az apróra kockázott másik hagymát és a fokhagymát megpirítjuk egy kevés vajon, majd a pulykahúshoz adjuk.
A főzőlevet megmérjük, és ugyanannyi lisztet adunk hozzá. (Pl. 3 bögre léhez 3 bögre liszt kell.) A keveréket 2-3 perc alatt sűrűbbre főzzük, majd levesszük a tűzről, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk.
A tésztából lisztes kézzel golflabda nagyságú golyókat formázunk. Mindbe mélyedést nyomunk, megtöltjük a húsmasszával, majd a nyílást összezárjuk. A golyókat csirkecomb alakúra formázzuk, és sütőpapírra tesszük.
Egy tálban elkeverjük a tojásokat. A „csirkecombokat” megforgatjuk a tojásban, majd a zsemlemorzsában, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk. Végül bő olajban aranybarnára sütjük.

 

Rozmaringos-szárított sonkás pulykanyárs mandulás brokkolival

Rozmaringos-szárított sonkás pulykanyárs mandulás brokkolival

Hozzávalók 4 főre
40 dkg pulykamell
10 dkg szárított sonka
1 fej brokkoli
1 marék szeletelt mandula

Bors
4-5 ág rozmaring

A húst csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot egy-egy szelet sonkával betekerjük, hullámosan nyársra húzzuk, rozmaringgal megtűzzük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, közben többször átforgatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, gőzpárolóban megpároljuk. A mandulalapokkal megszórjuk a brokkolit, és a nyárssal tálaljuk.

 

Citromos-fokhagymás pulykamell színes kuszkusz körettel

Citromos-fokhagymás pulykamell színes kuszkusz körettel

Hozzávalók 4 főre
4 szelet pulykamell
1 db citrom
1 db zöld citrom
5 gerezd fokhagyma
Szárnyas fűszersó
Fehérbors
A sütéshez olívaolaj

Körethez
30 dkg kuszkusz
1 csokor zöldhagyma
1 db sárga pritamin paprika
1 db zöld pritamin paprika
5 dkg vaj

A húst befűszerezzük, az áttört fokhagymával bedörzsöljük, a lime levét rácsorgatjuk, és kevés olívaolajon megsütjük. A kuszkuszhoz a zöldségeket apróra vágjuk, és egy tálba tesszük. A kuszkuszt kétszer annyi forró vízzel leöntjük, 5 percre letakarjuk. A vajjal villával átkeverjük, a citrom levével, olívaolajjal, sóval, fehérborssal ízesítjük. A húst a lime reszelt héjával, és a kuszkusszal tálaljuk.

 

Pulykamell bazsalikompesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Pulykamell bazsalikompesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre
4 szelet pulykamell

Bors
Olívaolaj

A pesztóhoz:
2 marék friss bazsalikom
1 kis marék fenyőmag
1,5 dl olívaolaj

Bors

Köretnek:
Salátamix
Koktélparadicsom
1 kis marék fenyőmag
Olívaolaj
balzsamecet

A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

 

Őszi tésztasaláta pulykamellkockával

Őszi tésztasaláta pulykamellkockával

20 dkg száraz tészta (rövid formájú, pl. penne, fusilli)
20 dkg pulykmellfilé
1 db cékla
1 marék brokkoli
1 kisebb darab sütőtök

bors
olívaolaj
az öntethez:
1 dl olívaolaj
1 tk dijoni mustár
fél dl balzsamecet
1 tk méz
egy marék csíra

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, falatnyi kockára vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. Gőzpárolóban megpároljuk a zöldségeket 10 perc alatt. A tésztát megfőzzük,lecsöpögtetjük. A pulykamellet felkockázzuk. Egy serpenyőben az olajon aranybarnára sütjük a húst, félretesszük. A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük. Az öntet hozzávalóit összerázzuk egy csavaros üvegben, és a salátára öntjük. Jól átkeverjük, csírával megszórjuk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Rozmaringos pulykamell alma és körteágyon

Rozmaringos pulykamell alma és körteágyon

2 szelet pulykamell

bors
2 db krumpli
1 db alma
1 db körte
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
2 ág rozmaring

A húst befűszerezzük. A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk. A körte és alma magházát kivágjuk, négybe vágjuk. Egy jénai tál aljába tesszük a gyümölcsöket és a krumplit, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal megszórjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk. Tetejére tesszük a hússzeleteket, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 30 percre. Ezután levesszük a fóliát és további 20 percre visszatesszük.

 

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg pulykahús (mell vagy combfilé)
30 dkg sütőtök
fél padlizsán
2 szál zellerszár
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
1 tk currypaszta
1,5 dl kókusztej
olívaolaj
1 csokor koriander vagy petrezselyem

Egy serpenyőben a currypasztát kevés olajon felhevítjük. Amikor illatozni kezd, rádobjuk a hagymákat, és megpirítjuk. Ezután mehet bele a felkockázott hús, és a falatnyi darabokra vágott zöldségek. Fedő alatt pároljuk 10 percig. Hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, és forráspont alatt tartva főzzük további 15 percet. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Pulykás-kolbászos paella

Pulykás-kolbászos paella

Hozzávalók 4 főre:
1 l húsleves (kockából is jó)
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
10 dkg pulyka pároskolbász
40 dkg pulykamell
2 db babérlevél
1 db piros kaliforniai vagy pritaminpaprika
4 db paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
30 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs
1 csokor petrezselyem
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 csipet sáfrány

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd a karikára vágott kolbászt, a  felkockázott húst, kaliforniai paprikát, és a paradicsomot.

Szórjuk rá a rizst, öntsük fel a húslevessel, tegyük bele a sáfrányt, pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot, babérlevelet.

Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest.

Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

 

Pulykamell szőlőmártással

Pulykamell szőlőmártással

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg pulykamell
1 fej vöröshagyma
1 közepes fürt piros szőlő
2 dl tejszín
1 dl húsleves
1 tk keményítő
só, bors
szerecsendió
egy csipet fahéj
olívaolaj
fél csokor petrezselyem

A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha már szép üveges, rátesszük a kockára vágott pulykát, sózzuk, borsozzuk  és együtt pirítjuk tovább, amíg szép színe nem lesz a húsnak. A szőlőszemeket közben megmossuk és félbevágjuk. Ha túl nagy a magja, kiszedjük belőle. A pulykához adjuk a szőlőt, felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, 10 percig pároljuk. Szerecsendióval és fahéjjal ízesítjük. Ezután  beletesszük a kis vízzel elkevert keményítőt, és rottyantunk rajta egyet. Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel.

Köretnek adhatunk hozzá rizst vagy rizibizit.

 

Padlizsános-pulykamelles tészta

Padlizsános-pulykamelles tészta

4 főre
50 dkg tészta
40 dkg pulykamell
1 kisebb padlizsán
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
oregánó
kakukkfű
2 dl tejföl
2 dl húsleves
fél kápia paprika

A tésztát olajos, sós vízben megfőzzük.

A hagymát és fokhagymát felaprítjuk,  a pulykát apró kockákra vágjuk. Kevés olívaolajon a hagymát és fokhagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a húst és pár percig pirítjuk. Az apróra vágott padlizsánt rádobjuk, felöntjük a húslevessel. Megfűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és kakukkfűvel. Puhára pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a tejfölt és rottyantunk rajta egyet. Összekeverjük a tésztával és friss kakukkfűvel megszórva tálaljuk.