Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával

Hozzávalók 4 főre

2-3 db pulykaszárny

Bors

A szószhoz:
2 ek méz
1 ek mustár
2 ek Worchester szósz
2 ek szójaszósz
1 db 4 centis gyömbér lereszelve
1 dl sör

4 db édesburgonya
1 csokor snidling
2 dl tejfol
A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit összekeverjük, a húsra öntjük,és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát levesszük a húsról, és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és a sütőben kb 30 perc alatt puhára sütjük. A szárnyat az édesburgonyával tálaljuk, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával

Hozzávalók 4 főre
2-3 db pulykaszárny

Bors

A szószhoz:
2 ek méz
1 ek mustár
2 ek Worchester szósz
2 ek szójaszósz
1 db 4 centis gyömbér lereszelve
1 dl sör

4 db édesburgonya
1 csokor snidling
2 dl tejfol

A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit összekeverjük, a húsra öntjük,és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát levesszük a húsról, és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és a sütőben kb 30 perc alatt puhára sütjük. A szárnyat az édesburgonyával tálaljuk, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.

 

Mázas pulykaszárny édesburgonyával

Mázas pulykaszárny édesburgonyával

1 db pulykaszárny
1 db édesburgonya
1 db cukkini
1 db lilahagyma
1 dl szójaszósz
a mázhoz:
1 ek szezámolaj
2 centi gyömbér lereszelve
1 gerezd fokhagyma
1 ek fehérborecet
1 ek méz

A máz hozzávalóit összekeverjük, és a szárnyat bepácoljuk vele. Az édesburgonyát és a lilahagymát megpucoljuk, a cukkinitnem szükséges. Nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, és egy sütőzacskóba tesszük. Meglocsoljuk szójaszósszal, és a zacskóba helyezzük a szárnyat is. Összekötjük a zacskó száját, és 170 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük.

 

Pulykaszárny kreol módon

Pulykaszárny kreol módon

4 pulykaszárny
Só, bors
Olaj
5 dkg vaj
1 nagy fej hagyma
2 szál szárzeller
1 ek liszt
1 kk kakukkfű
6 dl húsleves vagy víz
A tetejére: 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma
A tálaláshoz rizs

A pulykaszárnyakat sózzuk, borsozzuk, és kiolajozott sütőtálban, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Közben egyszer megfordítjuk.
A szószhoz a vajon megdinszteljük a felaprított hagymát és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel. Belekeverjük a lisztet, majd felöntjük a folyadékkal, és húsz percig kevergetve főzzük.
A sült szárnyakra öntjük a szószt, és további 15 percig sütjük. Petrezselyemmel, újahgymával megszórva, rizzsel körítve tálaljuk.

Sörpácos BBQ pulykaszárnyak

Sörpácos BBQ pulykaszárnyak

5-6 pulykaszárny
0,5 dl olívaolaj
1 tk hagymás fűszersó
1 tk paprika
½ tk őrölt római kömény
1 csipet cayenne bors
½ tk őrölt bors
3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 fél citrom leve
1 doboz világos sör

A szárnyakat az ízületnél kettévágjuk, sózzuk. Az olívaolajat kikeverjük a többi hozzávalóval és a szárnyakat beleforgatjuk a pácba. 1-2 órán át hagyjuk pácolódni, majd forró grillen kb. 45 perc alatt megsütjük, időnként megforgatva, és a páclével locsolgatva.
Salátával, tetszés szerint zöldhagymával vagy kéksajttal kikevert tejföllel, paradicsomszósszal tálaljuk.

Fűszeres pulykaszárnyak serpenyős zöldségekkel

Fűszeres pulykaszárnyak serpenyős zöldségekkel

2 kg pulykaszárny

A sós pácléhez:
1 l víz
10 dkg só
10 dkg cukor
75 ml ecet

A fűszerkeverékhez:
6 ek barna cukor
4 ek paprika
3 ek chilipor
2 tk fokhagymapor
1 tk őrölt római kömény
½ tk őrölt szerecsendió
2 ek só
1 ek őrölt fekete bors

A körethez: burgonya, cukkini, piros paprika
Olívaolaj

A pulykaszárnyakat az ízületnél kettévágjuk. A sós páclé hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük, a szárnyakat 1-6 órán keresztül pácoljuk benne.
A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük, és a lecsepegtetett szárnyakat alaposan bedörzsöljük vele. Grillen, vagy sütőben megsütjük (kb. 45 perc alatt).
A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és serpenyőben, olajon kb. 15 perc alatt, gyakran kevergetve megsütjük.

Pulykaszárny “tikka”

Pulykaszárny “tikka”

1 kg pulykaszárny
1 ujjnyi gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 doboz natúr joghurt (125 g)
1 tk só
½ tk chili
½ őrölt kurkuma
½ tk őrölt római kömény
¾ tk cukor
1 tk paprika
1 tk garam masala fűszerkeverék
6-8 szem burgonya
2 fej lilahagyma
1 ek olívaolaj

A szárnyakat az ízületnél kettávágjuk.
A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a joghurttal és a fűszerekkel. Beleforgatjuk a szárnyakat, és fél órán át (vagy egy éjszakán át a hűtőben) hagyjuk pácolódni.
Közben a burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk. A burgonyát tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, szintén a tepsire tesszük. Rátesszük a hagymakarikákat, és 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.

Rozmaringos pulykaszárnyak

Rozmaringos pulykaszárnyak

2 db pulykaszárny
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
rozmaring
1 dl étolaj
só, bors

Megtisztítjuk, és félbevágjuk a pulykaszárnyakat. Az étolajjal összekeverjük a sót, a frissen őrölt borsot, és a  felaprított friss rozmaring leveleket, majd jól bedörzsöljük velük a húsokat. A szárnyakat egy magas falú tepsibe rakjuk, meglocsoljuk a maradék fűszeres olajjal, majd fóliával letakarva 150 ºC-os sütőben kb. fél óráig pároljuk.

Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, mellé szórjuk a  karikára vágott hagymát, és a sütőt  200 ºC-ra állítva pirosra sütjük a szárnyakat. Sütés közben pecsenyelével locsoljuk a szárnyakat hogy jobban piruljanak.

Amikor elkészültek a szárnyak, a sült hagymakarikákat a tetejükre kanalazzuk, meglocsoljuk tejföllel, és néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy a tejföl is rásüljön.