Eszterházy zúza

Eszterházy zúza

80 dkg pulykazúza
2 közepes hagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
3 db babérlevél
1 dl fehérbor
1 kávéskanál pirospaprika
étolaj
só, bors

A zúzát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk.

A hagymát az olajon megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát. Belerakjuk a zúzát, megsózzuk, babérlevéllel és őrölt borssal fűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük, majd lefedve félig megpároljuk. Amikor a zúza már megpuhult, a vékony karikákra vágott répákat is a zúzához adjuk, és beleöntjük a fehérbort.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és amikor elkészült a ragú, a zöldségek is megpuhultak, behabarjuk vele, majd beforraljuk.

Kapros zúzaleves

Kapros zúzaleves

50 dkg pulykazúza
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 petrezselyem
2 sárgarépa
1 db paradicsom
1/2 zellergumó
2 dl tejföl
5 dkg liszt
10 dkg vajbab
5 dkg vaj
őrölt kömény
majoránna, só, őrölt bors
1 csokor kapor

Egy lábasban vajat hevítünk, majd lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. A pulykazúzát darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. Fűszerezzük őrölt köménnyel, őrölt borssal és majoránnával. Sózzuk, majd kevés vízzel felengedjük, és hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot.

Amikor a zúza már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és annyi vizet öntünk még hozzá hogy ellepje a zöldségeket is. Amikor a zöldségek már megpuhultak, beletesszük a vajbabot is, és készre főzzük a levest.

A 2 dl tejföllel és az 5 dkg liszttel habarást készítünk, amit folyamatos keverés mellett hozzáadunk a leveshez, és beforraljuk. A végén a finomra vágott kaporral ízesítjük.