Szerző: Tóth Zoltán | máj 9, 2018
Hozzávalók 4 főre
40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő
Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl
Só
Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom
A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.
Szerző: Babák Nikolett | máj 3, 2018
Hozzávalók 4 főre
40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő
Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl
Só
Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom
A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.
Szerző: Babák Nikolett | nov 15, 2017
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált pulykahús
1 tojás
só, bors
kakukkfű
majoránna
2 gerezd fokhagyma
4 hamburger zsemle
40 dkg sütőtök
1 lilahagyma
2 közepes paradicsom
4 római salátalevél
ketchup, mustár, majonéz
A húst összegyúrjuk a tojással, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és majoránnával. Belereszeljük a fokhagymát. 4 nagyobb pogácsát formálunk belőle, és olajban szép pirosra sütjük.
A sütötököt kiskockákra vágva sütőben puhára sütjük. Ha kicsit kihűt pürésítjük, sózzuk, borsozzuk.
A hagymát és a paradicsomot vékony karikákra szeljük. A zsemléket félbevágjuk, és a belső felét megpirítjuk. Megkenjük mustárral és majonézzel, rátesszük a saláta leveleket. Rákenjük a sötőtökpürét, ráhelyezzük a húspogácsákat, a lilahagymát és a paradicsom karikákat. Erre jöhet még egy kis ketchup és a zsemle másik fele.
Szerző: Babák Nikolett | nov 10, 2017
50 dkg darált pulykahús
2 nagy fej hagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
só
bors
friss petrezselyem
olívaolaj
40 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs
40 dkg sütőtök
2 dl fehérbor
1 l alaplé
Az egyik hagymát felkockázzuk, összekeverjük a hússal, fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal. Állni hagyjuk egy fél órát, majd apró golyókat formálunk belőle.
Grillen vagy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A sütőtököt meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.
A másik hagymát is felaprítjuk és megdinszteljük az olajon egy nagy, mély serpenyőben. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetjük, míg opálossá nem válik.
Hozzáöntjük a fehérbort, és kevergetjük, míg a rizs beszívja.
Végül hozzáadjuk a sütőtököt, majd az alaplevet fokozatosan adagolva: mindig akkor öntünk még hozzá, amikor a rizs a folyadékot beszívta. Folyamatosan kevergetjük. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.
A húsgombócokkal tálaljuk.
Szerző: Babák Nikolett | nov 10, 2017
1 közepes méretű kanadai sütőtök
50 dkg darált pulykahús
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt (ementáli)
só
bors
2 gerezd fokhagyma
1 kis hagyma
friss kakukkfű
frissen őrölt szerecsendió
olívaolaj
A sütőtököt félbevágjuk, kiszedjük a magját és 180 fokon, 40 perc alatt félig puhára sütjük.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis szerecsendióval fűszerezzük, készre pároljuk. A húst a tökbe kanalazzuk jó púposan, ráteszünk egy kis tejfölt és a reszelt sajtot. Újabb 40 perc alatt készre sütjük, míg a sajt szép piros nem lesz.
Szerző: Babák Nikolett | nov 9, 2017
Hozzávalók 4 zsemléhez:
60 dkg darált pulykahús
1 tojás
só, bors
kakukkfű
majoránna
2 gerezd fokhagyma
4 hamburger zsemle
2 közepes cékla
20 dkg kecsekesajt
salátalevél
paradicsom
ketchup, mustár, majonéz
A céklákat megmossuk és alufóliába tekerve a sütőben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.
A húst összegyúrjuk a tojással, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és majoránnával. Belereszeljük a fokhagymát. 4 nagyobb pogácsát formálunk belőle, és olajban szép pirosra sütjük.
A zsemléket félbe vágjuk, és megpirítjuk a belső felüket. Ezután megkenjük ketchuppal, rátesszük a salátalevelet, pogácsát,, arra a sült céklát, a kecskesajtot, néhány karika paradicsomot, mustárt és majonézt, majd a zsemle másik felét.
Szerző: Babák Nikolett | nov 9, 2017
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg darált pulykahús
1 fej hagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
só
bors
1 tk reszelt gyömbér
chilipor
2 ek szójaszósz
1 tk halszósz
1 ek worchester szósz
A hagymát felkockázzuk, összekeverjük a hússal, fokhagymával, gyömbérrel, szószokkal és fűszerekkel. Állni hagyjuk egy fél órát, majd apró golyókat formálunk belőle.
Grillen vagy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk spenóttal, tükörtojással és sült krumpilval is.
Szerző: Babák Nikolett | nov 9, 2017
Hozzávalók 4 főre:
1 fej karfiol
50 dkg darált pulykahús
25 dkg quinoa
40 dkg sütőtök
4 dl tejföl
1 tojás
20 dkg reszelt sajt (ementáli)
só
bors
2 gerezd fokhagyma
1 kis hagyma
friss kakukkfű
frissen őrölt szerecsendió
olívaolaj
A karfiolt rózsáira szedjük, és gőzpárolóban megpároljuk, félretesszük. A sütőtököt falatnyi kockára vágjuk, és a gőzpárolóban azt is puhára pároljuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, készre pároljuk. A quinoát kétszer annyi vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. Egy kiolajozott jénai aljára tesszük a quinoát, rátesszük a sütőtököt, a húst, és végül a karfiolt. A tejfölt összekeverjük a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, és a karfiolra öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
Szerző: Babák Nikolett | nov 9, 2017
Hozzávalók 4 főre:
2 db padlizsán
2 dl olívaolaj
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
0.5 kg darált pulykahús
1 tk fahéj (őrölt)
0.5 tk oregano
1 db babérlevél
1 dl száraz fehérbor
2 db paradicsom
0.5 kg burgonya (sütni való)
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)
A besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
8 dl tej
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió
A sütőt melegítsük be 200 fokra.
A padlizsánt centis csíkokra vágjuk hosszában, besózzuk , és állni hagyjuk 15 percet. A burgonyát meghámozzuk, vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal.
A burgonyát kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtörölgetett padlizsánt eközben kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, és papírtörlőre tesszük.
A lilahagymát apróra vágjuk , a fokhagymát karikára, a paradicsomot kockára. Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst. Pár percig pirítjuk, ekkor mehet bele a paradicsom. Aláöntjük a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezzük. Főzzük további 10 percig.
A besamelhez egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a lisztet, habverővel folyamatosan kevergetjük, és lassan hozzáadjuk a tejet. Pár perc alatt szüntelenül kevergetve fog besűrűsödni. Félretesszük.
Egy mély, hőálló tál aljára rakunk egy réteg padlizsánt, arra a sült krumplit, rá a darálthúsos keveréket, majd ismét padlizsán és darálthús következik. Erre öntjük a besamelt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 40 perc alatt készre sütjük.
A tálaláshoz, szeleteléshez várjunk, míg hűl egy kicsit, úgy könnyebb.
Szerző: Babák Nikolett | nov 9, 2017
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg darált pulykahús
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
3 dl húsleves (kockából is jó)
2 ág friss rozmaring
2 ág friss kakukkfű
1 csokor friss petrezselyem
20 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
1 kg burgonya (főzni való)
10 dkg puha vaj
1,5 dl tej
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A krumplit meghámozzuk , és apró kockára vágva annyi sós vízben, amennyi ellepi puhára főzzük.
Egy mélyebb serpenyőben a forró olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott lila- és fokhagymát. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a húslevest és a sűrített paradicsomot és közepes lángon főzzük.
Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, és jól elkeverjük. A végén a zöldborsót is hozzáadjuk, és még 5 percig főzzük.
A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük, áttörjük krumplinyomóval, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint megsózzuk még.
Egy mély, hőálló tálba beleöntjük a húsos ragut, rákanalazzuk a pürét, és a tetejét villával megcsíkozzuk , hogy csinosan megpiruljon. Kb. 35 perc alatt készre sütjük.