Pulyka fajitas

Pulyka fajitas

Hozzávalók:

a marinádhoz:
1 lime frissen facsart leve
2 ek olívaolaj
2 gered fokhagyma
3 ek borecet
2 ek szójaszósz

bors
chili
cayenne bors

a fajitashoz:
50 dkg pulyka felsőcombfilé vagy mellfilé
1 nagy hagyma
1 db kaliforniai paprika piros
1 db kaliforniai paprika zöld
1 db kaliforniai paprika sárga
fél lime leve
bors
olívaolaj
1 ek szójaszósz
tetejére petrezselyem

Elkészítés:

A marinád hozzávalóit összekeverjük, beetesszük egy lezárható zacskba, és a felcsíkozott felsőcombfilét is hozzáadva pihentetjük a hűtőszekrényben minimum 2-3 órát, vagy egy éjszakát.
A paprikákat és a hagymát felcsíkozzuk. Egy nagy serpenyőben forró olajon megpirítjuk a húst, marináddl együtt, hozzátesszük a felcsíkozott paprikát, borsozzuk, meglocsoljuk szójaszósszal és a lime levével, és keverve rázogatva kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk petrezselyemmel megszórva, valamint a tortilla lapokkal.

Portugál pácolt fűszeres pulyka

Portugál pácolt fűszeres pulyka

4 szelet pulykacombfilé
60 ml vörösborecet
60 ml olívaolaj
bors
fél kk erős pirospaprika
1 kis chilipaprika, finomra aprítva
marinált pirospaprikacsíkok, kis kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 kk oregano

Egy tálban összekeverjük a borsot, chilit, paprikát, fokhagymát, ecetet és olajat, és a húst bepácoljuk vele. Legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk, majd serpenyőben kisütjük.

Pulykás-borsós-répás pie

Pulykás-borsós-répás pie

4 db kisebb formához

Hozzávalók:

30 dkg pulyka felsőcombfilé
2 marék borsó
2-3 répa
1,5 dl tejszín
2 db előre kinyújtott levelestészta
néhány ág friss kakukkfű
1 ek mustár
1 ek olívaolaj

bors

a kenéshez 1 tojás felverve
a tetejére egy marék magkeverék

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A felsőcombfilét falatnyi kockára vágjuk. A répát meghámozzuk, egészen kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a húst, hozzáadjuk a répát és a borsót, kakukkfűvel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mustárt és a tejszínt, alacsony hőfokon 10 percig pároljuk.
Kis hőálló tálakba merjük a ragut, és a levelestésztából akkora köröket vágunk, ami pont befedi, ezzel zárjuk le a tálkákat. A tésztatetőt megkenjük fa elvert tojással, egy kis lukat vágunk a közepébe, hogy a gőz távozni tudjon, és megszórjuk a magkeverékkel. Forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Színes pulykás rizstészta Wokban

Színes pulykás rizstészta Wokban

Hozzávalók:
40 dkg pulyka felsőcomb filé
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
15 dkg gomba
2 szál szárzeller
1 kis darab lilakáposzta
1 db répa
40 dkg rizstészta
2 ek szezámolaj
4 ek szójaszósz
2 ek halszósz
gyömbér
chili
koriander

Elkészítés:
A húst falatnyi kockára vágjuk. A zöldségeket felcsíkozzuk, vagy gyufaszálra aprítjuk. Egy nagy wok-ot felhevítünk, beleöntjük a szezámolajat és hozzáadjuk a húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, szójaszószt, halszószt. Belereszeljük a gyömbért is, és ízlés szerint chilivel ízesíjük. A rizstésztát forró vízben megfőzzük, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a hőt, hogy a zöldségek ne készüljenek túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Gesztenyével töltött hosszúcomb

Gesztenyével töltött hosszúcomb

Hozzávalók:
1 db pulyka hosszúcomb
25 dkg főtt, hámozott gesztenye
20 dkg aszalt szilva
1 kis cukkini
2-3 szál zöldhagyma
1 szikkadt zsemle vagy kifli
1 tojás

bors
őrölt római kömény
1 dl olaj

A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-kölön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, kicsavart, elmorzsolt zsemlét, tojást, és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk, és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombocokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrosítjuk, és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk.

Baconos hosszúcomb sült sütőtökös céklával

Baconos hosszúcomb sült sütőtökös céklával

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 csomag szeletelt bacon
1 sütőtök
3 cékla
4 lilahagyma
1 ágacska friss rozamring
olívaolaj

bors

Elkészítés:
1. A pulykacombot sózzuk, borsozzuk. Befedjük szalonnacsíkokkal, majd a csíkokra merőlegesen szalonnacsíkokat dugunk át minden mésodik csík alatt, hogy “szőtt” mintázatot kapjunk. Alufóliával lefedve egy és negyed órán át sütjük.
2. Közben megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a rozamringot. Az egy és negyedóra leteltével a comb köré tesszük a tepsiben. Fedetlenül további háromnegyed órán át sütjük.

Delux szendvics konfitált hosszúcombból

Delux szendvics konfitált hosszúcombból

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 friss fűszercsokor (rozmaring, kakukkfű, babérlevél)
4 gerezd fokhagyma
0,5 kg kacsazsír

bors
4 db mini bagett
salátalevelek
4 ek majonéz
3-4 db paradicsom
1 db pritamin paprika

Elkészítés:
A combot alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A combot a felolvasztott kacsazsírral, fűszerekkel és megpucolt fokhagymagerezdekkel egy tepsibe teszük, úgy hogy a zsír ellepje a húst. Lefedve sütőbe toljuk 2,5-3 órára. A kész combot kivesszük a zsírból, és a sütőben grill fokozaton szép barnára pirítjuk.
A szendvicsekhez a bagetteket kettévágjuk, mindkét oldalukat megkenjünk majonézzel. Salátalevelet, karikára vágott paradicsomot, felcsíkozott pritamin paprikát, és a csíkokra vágott húst pakoljuk a bagettek közé.

Konfitált hosszúcomb almás lilakáposztával

Konfitált hosszúcomb almás lilakáposztával

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 friss fűszercsokor (rozmaring, kakukkfű, babérlevél)
4 gerezd fokhagyma
0,5 kg kacsazsír

bors

a körethez:
egy kis fej lilakáposzta
2 db alma
2 ek balzsamecet
1 tk szegfűszeg
pár szem csillagánizs
2 ek barnacukor
1 ek olívaolaj

bors

Elkészítés:
A combot alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A combot a felolvasztott kacsazsírral, fűszerekkel és megpucolt fokhagymagerezdekkel egy tepsibe teszük, úgy hogy a zsír ellepje a húst. Lefedve sütőbe toljuk 2,5-3 órára.
A körethez a káposztát legyaluljuk. Az almát kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a káposztát, almát, kevés sót és borsot, valamint a cukrot is. Közepes lángon pároljuk, kevés víz és a fűszerek hozzáadásával. 15-20 perc után, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bazsamecetet is. Ne főzzük túl a káposztát, finomabb ha kicsit roppanós.
A kész combot kivesszük a zsírból, és a sütőben grill fokozaton szép barnára pirítjuk. Az almás káposztával tálaljuk.

Koronázási pulyka

Koronázási pulyka

Hozzávalók:
40 dkg sült pulyka hosszúcomb
1 db zöldalma
2 szál zellerszár
1 kis fej lilahagyma
2 ek mazsola
4 ek natúr joghurt
4 ek majonéz
1 tk currypor
1 ek mangó chutney
4 ek pirított mandulalapocska
1 csokor koriander
só, bors

Elkészítés:
1. A húst a csontról lefejtjük, felkockázzuk. Az almát felkockázzuk, a zellert felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Összekeverjük a húst a zöldségekkel, a mazsolával.
2. A joghurtot simára keverjük a majonézzel, a curryporral és a chutneyval. Sózzuk, borsozzuk.
3. Összeforgatjuk a salátával. Korianderrel és mandulával megszórva tálaljuk.

Mediterrán, zöldséges hosszúcomb

Mediterrán, zöldséges hosszúcomb

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 biocitrom
6 ek olívaolaj
2 ágacska rozmaring
só, bors
2-3 fürt koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 fej lilahagyma
2 cukkini

Elkészítés:
1. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Összekeverjük 4 ek olívaolajjal, felaprított rozmaringlevelekkel. sóval és borssal. A combot bekenjük a citromos olívaolajjal.
2. A lilahagymát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a cukkinit vastag szeletekre szeljük. A fokhagymát gerezdekre szedjük. Összeforgatjuk a maradék olívaolajjal.
3. A combot alufóliával lefedve, egy sütőtálban 190 fokos sütőbe tesszük. 1 és negyed óra elteltével a zöldségeket is körérakjuk. További ¾ órán át sütjük.