Narancsos hosszúcomb, baconös zöldbabbal és krumplipürével

Narancsos hosszúcomb, baconös zöldbabbal és krumplipürével

Hozzávalók:
1 db hosszúcomb egyben
1 kis üveg narancslekvár
2-3 db narancs
5 cent narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau)
2 marék zsályalevél

bors
olívaolaj
a körethez:
20 dkg szeletelt bacon
50 dkg zöldbab

Elkészítés:
A hosszúcombot előző este alaposan bemasszírozzuk sóval, borssal, olívaolajjal. Sütés előtt felmelegítjük a lekvárt, hozzáöntjük a likőrt, egyet forralunk rajta. Ezzel a narancsos szósszal bekenjük a combot, és beborítjuk zsálylevelekkel. A narancsokat megmossuk, megszárítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A pulykamellre pakoljuk azokat szépen sorban, fogpiszkálóval odatűzzük. Egy nagy, mély sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a narancsos húst, ha maradt szószunk elkeverjük 2 dl vízzel és a hús alá öntjük, alufóliával lefedjük. 180 fokos sütőben először lefedve sütjük 1,5 órát, majd fólia nélkül pirítjuk még 30 percet. A húst szeletelés előtt pihentetjük.
A körethez a zöldbab végeit lecsipkedjük, és gőzpárolóban 8-10 perc alatt megpároljuk. Néhány darabot összefogunk és baconszelettel középen áttekerjük. Az így kapott csokrokat tepsire rendezzük, és a hús mellett 20 perc alatt készre sütjük.

Tortillatekercs konfitált hosszúcombból

Tortillatekercs konfitált hosszúcombból

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 friss fűszercsokor (rozmaring, kakukkfű, babérlevél)
4 gerezd fokhagyma
0,5 kg kacsazsír

bors
1 doboz tejföl
apróra vágott saláta
felcsíkozott kápia paprika
2 db paradicsom felkarikázva
1 kis üveg paradicsomszósz
ízlés szerint chili

Elkészítés:
A combot alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A combot a felolvasztott kacsazsírral, fűszerekkel és megpucolt fokhagymagerezdekkel egy tepsibe tesszük, úgy hogy a zsír ellepje a húst. Lefedve sütőbe toljuk 2,5-3 órára. A kész combot kivesszük a zsírból, és a sütőben grill fokozaton szép barnára pirítjuk.
A tortillalapokat megkenjük tejföllel, rátesszük a lefilézett húst, salátát, paradicsomot, paprikát. Megocsoljuk paradicsomszósszal, ízlés szerint chilivel, és feltekerve fogyasztjuk.

Vörösboros hosszúcomb

Vörösboros hosszúcomb

Hozzávalók:
2 db pulyka hosszúcomb
olívaolaj
2 fej hagyma
3 szál sárgarépa
3 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
friss kakukkfű
5 dl száraz vörösbor
3-5 dl húsleves
só, bors

Elkészítés:
1. A combokat egy nagyméretű serpenyőben, magas hőfokon, olívaolajon körbepirítjuk. Félretesszük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Beletesszük a serpenyőbe a zöldfűszerekkel együtt, és közepes hőfokon 5-8 perc alatt megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.

3. Felöntjük a vörösborral, majd magas lángon kb. felére beforraljuk. Visszatesszük a combokat (bőrös felükkel felfelé), majd felöntjük annyi húslevessel, hogy a combokat kb. ¾-ig ellepje a folyadék. Felforraljuk, majd alacsonyra vesszük a hőfokot, és kb. 2 órán át főzzük. 


Mézes-szójás hosszúcomb

Mézes-szójás hosszúcomb

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 narancs leve
0,2 dl szójaszósz
1 ek cukor
1 ek rizsecet
1 ek kínai ötfűszer
2 ek szezámmag
1 csokor újhagyma

a tálaláshoz rizs

Elkészítés:
1. A narancslevet elkeverjük a szójaszósszal, cukorral, a rizsecettel, és az ötfűszerrel. 

2. A pulykacombot sütőtálra tesszük, bekenjük a páccal.

3. 180 fokos sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük, közben időnként meglocsolgatjuk a levével. Az első másfél órában fedjük le alufóliűval.

4. Főtt rizzsel, újhagymakarikákkal és szezámmaggal megszórva tálaljuk.


Citromos-mézes pulykacomb

Citromos-mézes pulykacomb

2 db pulykacomb
só, bors
2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál kakukkfű
2 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál méz
1 db citrom

A befűszerezett pulykacombokat fektessük bele egy jénai tálba, és locsoljuk meg az olívaolajjal és a szójaszósszal. Szórjuk rájuk a felaprított fokhagymát, a karikákra vágott citromot, az aprított kakukkfüvet, és végül locsoljuk meg mézzel.

Fóliával letakarva, 180 ºC-os sütőben kb. másfél óra alatt pároljuk puhára. Miután megpuhult a hús, vegyük le a fóliát és sütés közben többször forgassuk meg a combokat, illetve locsolgassuk a citromos-mézes pecsenyelével.

Sörben sült pulykacomb

Sörben sült pulykacomb

2 db pulyka felsőcomb
1 dl olívaolaj
3 dl sör
20 dkg baconszalonna
frissen őrölt bors
vegeta fűszerkeverék

A pulykacombokat megmossuk és a felkockázott bacon­nel megtűzdeljük. Alaposan bekenjük a vegeta fűszerkeverékkel elkevert olívaolajjal, borsozzuk, és egy magas falú serpenyőbe helyezzük. Aláöntjük a sört, majd fóliával letakarva, kb. 180 ºC-os sütőben, egy-másfél óra alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát és a sörös pecsenyelével locsolgatva ­pirosra sütjük.

Pulyka Curry

Pulyka Curry

75 dkg pulykacomb filé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1 alma
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
1 evőkanál curry por
3 dl csirkehúsleves
2 dl tejszín
5 dkg csiperke gomba
friss bazsalikom
só, bors

A combot felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, majd rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a felkockázott almát, curryt és a reszelt gyömbért. Pár percig pároljuk, hogy összeérjenek az ízek, majd felöntjük a levessel. Lefedve, alacsony hőfokon kb. fél órát főzzük.

A húsokat kiszedjük a raguból, és a mártást egy szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, beleszórjuk a gomba szeleteket és felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Visszatesszük a húsokat, és pár perc alatt készre főzzük.

Erdei gombás lencse  vörösborban párolva

Erdei gombás lencse vörösborban párolva

50 dkg pulykacomb filé
25 dkg lencse
10 dkg szeletelt bacon szalonna
20 dkg erdei gomba
1 dl étolaj
2 szál paszternák
4 gerezd fokhagyma
0,5 dl konyak
2 dl vörösbor
1,5 evőkanál szárított kakukkfű
só, bors

A lencsét átválogatjuk, és beáztatjuk 1-2 órára. A pulykahúst és a szalonnát felkockázzuk. Kevés olajon lepirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük kakukkfűvel, és addig sütjük, míg egy kis pírt nem kap a hús. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot és a zúzott fokhagymát, átkeverjük a hússal, majd konyakkal meglocsolva pároljuk pár percet.

Ráöntjük a ragura a lencsét, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a vörösborral, majd annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Fedő alatt, kis lángon egy órát pároljuk.

A gombákat megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A főzési idő vége előtt 15-20 perccel az előkészített gombákat is hozzáadjuk a raguhoz. Miután a ragu elkészült, tíz perc pihentetés után fehér kenyérrel kínáljuk.

Mustáros  pulykacomb

Mustáros pulykacomb

1  pulyka alsócomb és 1 pulyka felsőcomb
5-6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál mustár
1 teáskanál majoránna
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt kömény
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál kakukkfű
1 dl olívaolaj
frissen őrölt bors

A fokhagymát és a vöröshagymát felkockázzuk, majd a mustárral, olívaolajjal, és a többi fűszerrel együtt egy keverőtálban botmixerrel pépesítjük. A pulykacombokat több helyen bevagdossuk, majd jól bedörzsöljük a fűszeres mázzal.

Olajjal kikent tepsibe rakjuk a combokat, és két órán keresztül sütjük 180 ºC-on fóliával letakarva. Amikor a hús  teljesen megpuhult, a fóliát levéve kb. fél óra alatt pirosra sütjük a combokat.

Cukkinis tócsnin tálalt pulyka szoté

Cukkinis tócsnin tálalt pulyka szoté

Tócsni:
50 dkg cukkini
50 dkg burgonya
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
őrölt köménymag
majoránna
petrezselyem zöldje
só, bors
zsemlemorzsa

Pulyka szoté:
50 dkg filézett pulykacomb
30 dkg pulykamáj
1 csésze zöldborsó
1 csésze csiperkegomba
1 csésze csemegekukorica
1 paprika
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
majoránna
őrölt kömény
só, bors
2 evőkanál étolaj
1 dl fehérbor
A szoté elkészítése: felkockázzuk a hagymát, és egy serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az apró kockára vágott pulykacombot. Amint a hús megpirult, felöntjük az 1dl borral, majd fedő alatt tovább pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, vékonyra szelt csiperkét, paprikacsíkokat és fűszerezzük. Kb. tíz perc alatt készre pároljuk. Amíg a hús párolódik, apróra vágjuk a pulykamájat és egy kevés olajon lepirítjuk, fűszerezzük borssal, majoránnával, köménnyel. Hozzáadjuk a csemegekukoricát, és készre pároljuk. Amint elkészült, óvatosan összeforgatjuk a pulykacombos raguval.

A tócsni elkészítése: a cukkinit és a burgonyát egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, az összezúzott fokhagymát. Fűszerezzük ízlés szerint, és jól összekeverjük a hozzávalókat. Az elkészült masszát egy kivajazott, zsemlemorzsával behintett tepsibe öntjük kb. 2 cm vastagon. 190 ºC-os sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük. A tócsniból négyzet alakú szeleteket vágunk, és rátálaljuk az elkészült szotét.