Aszpikos pulykaterrin

Aszpikos pulykaterrin

Egy 25 centis terrin formához

Hozzávalók:

20 dkg sonka felkockázva
lapzselatin (fél liter vízhez elegendő)
1 nagy csokor petrezselyem
1 db répa
1 marék zöldborsó

Egy lábasban fél liter forró vízben feloldjuk a zselatint. Kihűtjük. A petrezselymet összevágjuk, és a terrinedény aljára szórjuk. Egy ujjnyi zselatint öntünk rá és hűtőben kihűtjük kb 20 perc alatt. Forró vízben pár perc alatt blansírozzuk az apró kockára vágott répát és a zöldborsót. Leszűrjük, félretesszük. A terrinedénybe tesszük a sonkát és a zöldségeket, majd felöntjük a maradék zselatinnal. Tálalás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Zöldborsós-pulykasonkás tészta

Zöldborsós-pulykasonkás tészta

Hozzávalók:

40 dkg tészta (pl. fussili, penne)
2 marék fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
20 dkg pulykmell sonka
15 dkg reszelt parmezán
friseen őrölt szerecsendió
bors

Olívaolaj

Elkészítés:

Keves olívaolajon megfutttjuk a felszeletelt fokhagymát, és zöldborsót. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és a tejszínt. Pár perc alatt összefőzzük, közben reszelünk rá frissen
szerecsendiót és borsot, valamint sózzuk. A tésztát a csomgoláson feltüntetettek szerint megfőzzük, lecsepegtetjük, kevés olívaolajjal átforgatjuk, és a szószos serpenyőben
összekeverjük. Frissen reszelt parmezánnal azonnal tálaljuk.

Brokkolis-pulykasonkás pite

Brokkolis-pulykasonkás pite

Hozzávalók egy 24 centis kerek formához:
a tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
fél tk só
2-3 ek hideg víz

a töltelékhez:
15 dkg pulykasonka
1 kis fej brokkoli
2 db zöldhagyma
2,5 dl tejszín
5 db tojás
10 dkg reszelt sajt

bors
frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A lisztet a sóval, a felkockázott hideg vajjal, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Gombócot formálunk belőle és a hűtőben pihentetjük 30 percet.
A brokkolit kisebb rózsáira szedjük. Gőzpárolóban pár perc alatt félig puhára pároljuk, félretesszük. A sonkát felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A tojást elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát a formába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután rátesszük a tésztára a brokkolit, hagymát, pulykasonkát, és a tejszínes tojást is ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)

Krémsajtos sonka rózsa

Krémsajtos sonka rózsa

1 csomag leveles tészta
25 dkg pulykamell sonka
10 dkg krémsajt
20 dkg füstölt sajt
olvasztott vaj

A szeletelt sonkákat félbevágjuk. A füstölt sajtot finomra reszeljük, és összekeverjük a krémsajttal.

A leveles tésztát kb. 40×60 cm-es méretre nyújtjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük. Az olvasztott vaj fölé vékonyan és egyenletesen sajtkrémet kenünk. Elkezdjük felhelyezni a sonka félköröket úgy, hogy legalább 1 cm-rel fedjék egymást – ez szükséges ahhoz, hogy tökéletes rózsaformát kapjunk.

Ha kész az első sor, a sonkák alatt pár mm-rel elvágjuk a tésztát, és a sonkás csíkot feltekerjük. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a leveles tésztánk véget nem ér. A feltekert sonkarózsákat olvasztott vajjal kikent muffin formába állítjuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben addig sütjük amíg szép színe nem lesz.

Sonkás muffin

Sonkás muffin

25 dkg liszt
2 tojás
10 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
15 dkg reszelt sajt
1 dl napraforgó olaj
paprika
kis fej lilahagyma
tej
1 kávéskanál sütőpor
só, bors
szerecsendió

A lisztet a tojással, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Először kevés tejjel dolgozunk, majd ahogy a massza kívánja, úgy öntünk még hozzá. A lényeg, hogy ragadós, laza masszát kapjunk, amihez könnyen hozzákeverhetjük az apróra felkockázzott lilahagymát, a paprikát és a sonkát.

A muffin sütőformát kikenjük olajjal, és belekanalazzuk a masszát, hogy a széléig érjen, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Sonkás-sajtos aprósütemény

Sonkás-sajtos aprósütemény

60 dkg liszt
25 dkg margarin
2,5 dl crème fraîche
3 db tojás
2 dkg só
2 dkg szalakáli
15 dkg egész sajt
20 dkg nagyon vékonyra szeletelt pulykasonka
reszelt  sajt

A liszttel elkeverjük a szalakálit és a sót. Hozzáadjuk a crème fraîche-t, 2 tojást és a margarint. Az egészet összedolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe rakjuk pihenni.

A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10×10-es, vagy 8×8-as négyzeteket vágunk belőle. A kiterített lapokra egy szelet sonka, majd egy kb. 3 mm széles és 5 cm hosszú sajtrudacska kerül. A kiterített négyzet alakú tésztát a jobb alsó saroktól kezdve, átlósan, a bal felső sarok felé összesodorjuk. A maradék 1 tojást felverjük, és megkenjük a tekercsek tetejét.

Sütőpapírra tesszük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 10 perc után megszórjuk a sajttal, majd addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Sonkás mini linzer

Sonkás mini linzer

25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
1 lilahagyma
3 tojás
reszelt trappista
4 evőkanál krémsajt
10 dkg szeletelt pulykamell sonka
só, bors

Keverjük össze a lisztet a sóval és a vajjal, míg morzsás nem lesz. Kézzel gyúrjuk tovább, miközben kanalanként adagoljuk a keverékhez a vizet, amíg összeáll tésztává. Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe fél órára.

Egy keverőtálba verjük fel a tojásokat, és keverjük össze a krémsajttal és a reszelt sajttal, ízesítsük sóval, borssal.

Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát, vágjuk megfelelő méretű darabokra, majd helyezzük a kivajazott mini tortaformákba. Hajtogassunk mindegyik tésztakosárkába egy sonkaszeletet, rakjuk körbe a felszeletelt hagymával, majd töltsük fel a sajtos-tojásos masszával.

Előmelegített, 190°C-os sütőben süssük addig amíg piros nem lesz.

Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli

45 dkg brokkoli
10 dkg pulyka sonka
2 dl tejszín
2 db tojás
10 dkg reszelt sajt
só, bors

A brokkolit előfőzzük, majd rózsákra szedve egy hőálló tálba fektetjük. A két tojást felverjük, majd elkeverjük a tejszínnel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, borssal.

Felkockázzuk a sonkát, majd rászórjuk a brokkolira, és leöntjük a tojásos, tejszínes masszával. Előmelegített, 180 ºC-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Spenotós quiche

Spenotós quiche

A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelék:
45 dkg spenót püré
20 dkg krémsajt
25 dkg túró
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
20 dkg füstölt pulykamell sonka
szerecsendió

A lisztet, a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. A vizet kanalanként adagoljuk hozzá, amíg összeáll tésztává, majd tegyük lisztezett felületre, és formáljuk cipóvá, majd hűtőben pihentessük 30 percen át.

Készítsük el a tölteléket: a langyosra melegített spenótpürét keverjük össze a krémsajttal, a két tojással, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a túrót, majd szórjuk bele a kockára vágott sonkát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd helyezzük bele a kivajazott tortasütő formába, úgy hogy 2-3 cm magas pereme legyen. Öntsük a tésztára a spenótos masszát, és tegyük 190°C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 30 percen keresztül, amíg megszilárdul a töltelék.

Pulykamellsonkás tésztasaláta

Pulykamellsonkás tésztasaláta

45 dkg Fussili durum tészta
10 dkg füstölt pulykamell sonka
10 dkg ementáli sajt
5 dkg olívabogyó
frissen őrölt bors

öntet:
1 csokor friss bazsalikom
2 dl extra szűz olívaolaj
60 ml fehérborecet
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
só, bors

A bazsalikom leveleket a fokhagymával, mustárral együtt turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a fehérborecetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet leturmixoljuk, amíg selymes öntetet nem kapunk.

A tésztát sós vízben 8-10 perc alatt kifőzzük, és lecsepegtetjük. Felkockázzuk az ementáli sajtot, a pulykamell sonkát, az olívabogyót. Egy nagy keverőtálba tesszük a hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel, és összekeverjük a tésztával. Hűtőbe tesszük egy fél órára, majd hidegen tálaljuk.