Rizsgombócok házi majonézzel

Rizsgombócok házi majonézzel

Rizsgombócok:
1 csésze rizs
15 dkg pulykamell sonka vagy hideg sült
2 tojás
5 dkg mirelit kukorica
5 dkg mirelit borsó
5 dkg reszelt sajt
zsemlemorzsa

Majonéz:
1 tojássárgája
1 púpozott kávéskanál porcukor
1 kávékanál mustár
1 dl olaj
1 evőkanál citromlé
só, bors

A rizst sós vízben megfőzzük. A megfőtt rizshez hozzákeverjük a tojásokat az előfőzött zöldségeket és az apróra kockázott sonkát. Rászórjuk a reszelt sajtot, és egyenletesen elkeverjük a masszában. Kanállal adagoljuk a zsemlemorzsát a hozzávalókhoz, amíg fasírt jellegű masszát nem kapunk. A masszából gombócokat formálunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük őket.

Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, a mustárt, a porcukrot, és enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy habverő segítségével, az összetevőkből homogén masszát keverünk. Ezután, folyamatos keverés közben cseppenként adagoljuk az olajat a masszához. Nem kell megijedni, az olaj először nehezen keveredik a tojássárgájával, de kis idő után elkezd szép krémes formát ölteni a készülő majonéz. Ekkor belekeverjük a citrom levét is, megkóstoljuk, és ha kell, utánízesítjük.

Töltött tojás

Töltött tojás

Sonkás-pisztáciás töltelék:
1,5 főtt tojás
2 evőkanál tejföl
1 marék pisztácia
1 szelet főtt, füstölt pulykasonka
só, bors

Kéksajtos-diós töltelék:
1,5 főtt tojás
2 evőkanál tejföl
3 dkg kéksajt
1 kis marék dió
6 szem kapribogyó
só, bors

3 tojást 10 perc alatt keményre főzünk. Mikor langyosra hűltek, mindhármat megpucoljuk és hosszában kettévágjuk.

A sonkás-pisztáciás töltelékhez 1,5 tojás sárgáját villával összetörjük, tejföllel krémesítjük. A pisztáciát – a díszítésnek szánt három szem kivételével – mozsárban durvára törjük, és a sonkát 2-3 mm-es kockákra vágjuk, majd mindegyiket a krémhez keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A krémet három fél tojásba töltjük, és egy-egy szem pisztáciával díszítjük.

A kéksajtos-diós töltelékhez a maradék 1,5 sárgáját összetörjük, tejföllel krémesítjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot, és villával azt is krémesítjük. A diót – három szép darabot kivéve – és a hat kapribogyót apróra vágjuk, hozzákeverjük a masszához, és óvatosan sózzuk, borsozzuk a krémet. A fél tojásokba töltve 1-1 darab dióval díszítjük.

Tálalás előtt pár órára behűtjük a töltött tojásokat.