Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával

Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával

1 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál zellerszár
1 zsemle
Kb. 1 dl tej
1 kg darált pulykahús
1 tk só
2 tk worcester szósz
2 tojás
2 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 dl ketchup

A körethez: 1 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
Olaj
Só, bors

A zöldségeket megtisztítjuk, robotgépben finomra aprítjuk, olajon megdinszteljük. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és szétmorzsoljuk. Mindkettőt a húshoz keverjük a sóval, a worcesterrel, a felvert tojásokkal, a mustárral, a felaprított petrezselyemmel és a ketchup felével együtt. Egy sütőpapírral kibélelt szögletes formába nyomkodjuk. A tetejét megkenjük ketchuppal és kb. 45 percig – 1 óráig sütjük.
A körethez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük sós vízben. A hagymát kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. Összeforgatjuk a krumplival, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk.

Pulykás lasagne falatok

Pulykás lasagne falatok

1 csomag pulyka darálthús
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
Só, bors, oregano
Olívaolaj
1 doboz lasagna tészta
2 x 125 g mozzarella

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oreganóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagnalapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük. Salátaágyon tálaljuk.

Pulykachili

Pulykachili

Hozzávalók:

50 dkg pulyka darálthús
1 db nagy hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek curry
1 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt koriander
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk őrölt fahéj
1 db hámozott, darabolt paradicsom konzerv (400 gramm)
ízlés szerint őrölt chili

bors
olívaolaj
1 db konzerv,lecsepegtetett vörösbab

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben felhevítünk kevés olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát. Kevergetjük, és beletesszük a darálthúst is. Amikor kifehéredett a hús, hozzátesszük a fűszereket, és a paradicsomot. Fedő alatt pároljuk közepes hőfokon. 20 perc után beálítjuk az ízeket, ha kell még sózzuk, chilivel erősítjük. Belekeverjük a babot is, és kukoricachips-szel tálaljuk.

Ünnepi pulykamáj pástétom

Ünnepi pulykamáj pástétom

1 fej hagyma
25 dkg darált pulykahús
50 dkg megtisztított pulykamáj
2 ek olívaolaj
1 kis pohár portói, sherry, vagy édes tokaji bor
1 kk kakukkfű
só, bors
10 dkg vaj
15 dkg szeletelt füstölt bacon
10 dkg aszalt sárgabarack vagy mazsola

Mély serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, a darált húst, és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük a borral, és tovább főzzük, amíg a máj belül rózsaszínűre sül. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a felkockázott vajat. Robotgépben simára pürésítjük, majd hozzákeverjük a felaprított aszalt barackot vagy mazsolát.
Közben egy terrine formát kibélelünk folpackkal, majd a szalonnacsíkokkal. A pástétomot beletöltjük, a lelógó szalonnacsíkokat ráhajtjuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt tálra borítjuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

Húsvéti pite

Húsvéti pite

50 dkg darált pulykahús
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 vagy 2 tekercs bolti, kinyújtott leveles tészta (a sütőforma méretétől függően)
5 tojás
só, bors
1 csipet őrölt koriander

A tojásokból hármat keményre főzünk, meghámozzuk, félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy nagy tálba tesszük a húst, ráütünk 2 tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, az olajat és a fűszereket. Kézzel jól összekeverjük.
Egy hosszúkás szögletes formát kibélelünk sütőpapírral és az egyik kinyújtott tésztalappal. Belehalmozzuk a tölteléket. A kemény tojásokat félbevágjuk és sorban a közepére fektetjük, a vágott felükkel lefelé. Befedjük a másik tésztalappal, és a széleket jól összenyomjuk, hogy sütés közben szét ne nyíljon. A maradék tésztából kiszúróformával díszítést készíthetünk a pite tetejére. Késsel 3 helyen apró lyukat vágunk a tésztába.
A megmaradt 1 tojást felverjük, megkenjük vele a pitét és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Pulykaburger

Pulykaburger

50 dkg pulyka darálthús
4 ek olívaolaj
2 ek chiliszósz
5 dkg friss zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 lime reszelt héja és fél leve
1 avokádó
1,5 dl görög joghurt
4 db hamburgerzsemle

frissen őrölt bors
2 db paradicsom
néhány salátalevél

Elkészítés:

A daráthúst alaposan összedolgozzuk a zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemme, a lime reszelt héjával, az áttört fokhagymával. Hozzáadjuk a chiliszószt, sózzuk, borsozzuk.
Négy lapos húsgombócot formázunk belőle, és forró serpenyőben az olajon mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőre szedjük. Az érett avokádót egy csipet sóva és borssal, a lime levével és a
joghurttal összemixeljük. A zsemléket kettévágjuk, mindkét oldalukat száraz serpenyőben megpirítjuk.
Az alsó zsemlét megkenjük az avokádós joghurttal, erre tesszük a saláta levelet és a húst, karikára vágott paradicsomot, esetleg még megöntözhetjük chiliszósszal, és mehet rá a teteje.
Azonnal fogyasztjuk!

Sütőtökös pásztorpite

Sütőtökös pásztorpite

Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
50 dkg darált pulykahús
só, bors
kakukkfű
1 ek liszt
4 dl száraz vörösbor
1 kk worcester szósz
olívaolaj

Ekészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tököt megtisztíjuk, feldaraboljuk, és a sütőben puhára sütjük.
2. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, kevergetve megpirítjuk. Közben a gombát is felaprítjuk. A kakukkfűvel együtt a hagymához adjuk. 5 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, a worcesterrel, sózzuk és borsozzuk. Egy kis liszttel besűrítjük.
3. Sütőtálba öntjük. A tököt pürésítjük, és a húsra rétegezzük. Villával barázdákat húzunk a tetejére. 35-45 perc alatt megsütjük. Salátával tálaljuk.

Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves

Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves

Hozzávalók:
1 liter pulykaaprólék leves, leszűrve
2 db répa
2 szál szárzeller
20 dkg rizstészta
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz

a gombócokhoz:
1 tojás
30 dkg darált pulykahús
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 kis darab gyömbér, lereszelve
1 marék friss bazsalikom, apróra vágva
1 szikkadt zsemle, kevés vízbe áztatva, kicsavarva

bors

Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Az átszűrt levest felforraljuk, gombócokat formálunk a húsos masszából, és beletesszük azokat a levesbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a gombócokat. A levest ismét leszűrjük, és beletesszük a vékony karikára vágott répát és zellert. Főzzük 5-7 percig, hogy még a zöldségek roppanósak maradjanak, a gombócokat is visszatesszük bele, halszósszal és szójaszósszal ízesítjük. . A rizstésztát forró vízben készre főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, és tányérokba tesszük. Rámerjük a levest és így tálaljuk.

Kukoricás pulykafasírt sültpaprikaszósszal

Kukoricás pulykafasírt sültpaprikaszósszal

Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús
1 db szikkadt zsemle
1 dl tej
1 db tojás
10 dkg főtt kukorica (konzerv)
3 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk só
2 gerezd fokhagyma
ízés szerint frissen őrölt bors
a sütéshez olaj

a sültpaprikaszószhoz:
4 db kápia paprika
3 ek olívaolaj
1 tk só
ízlés szerint őrölt chili
2 ek édes chiliszósz
2 ek fehérborecet

Elkészítés:
A szikkadt zsemlét kevés tejbe beáztatjuk. A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, felaprított zöldhagymát és petrezselymet, áttört fokhagymát, sót, borsot, tojást, és a kicsavart, elmorzsolt zsemlét. Alaposan összedolgozzuk és gombócokat gyúrunk belőle. Forró olajban kisütjük azokat, majd papírtörlőre szedjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paprikát egy tepsire tesszük és kb 25 perc alatt megsütjük. (akkor jó ha sötét foltos) Amikor kivesszük a sütőből, azonnal letakarjuk, így pár perc után könnyedén lehúzhatjuk a paprika bőrét. Egy mixerbe tesszük a paprikahúst, a sót, olivaolajat, chilit, édes chiliszószt és fehérborecetet. Pépesre mixeljük, és a fasírtokhoz tálaljuk.

Brokkolival töltött canelloni

Brokkolival töltött canelloni

50 dkg darált pulykacomb
50 dkg brokkoli
25 dkg canelloni tészta
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tej
reszelt sajt
oregánó
kakukkfű
olívaolaj
só, bors

A besamel mártáshoz:
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
4 dl tej
szerecsendió

A hagymákat összevágjuk, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig sütjük. Amikor a hús elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott brokkolit, és kb. tíz perc alatt puhára pároljuk. Fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, sóval, borssal, majd meghintjük két kanál liszttel. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejet, és sűrű masszává főzzük a darált húsos brokkolit.

Amíg hűl, elkészítjük a besamelt: a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzva a tűzről hozzáadagoljuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

Az előfőzött canelloni tésztákba töljük a brokkolis-húsos masszát, majd egy kivajazott jénai tálba szorosan egymás mellé fektetjük őket. Rájuk öntjük a besamelt, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 ºC-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.