Skip to main content

Fenntarthatóság

HARMINC ÉV A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a baromfiipar meghatározó résztvevőjeként Magyarország piacvezető pulykafeldolgozó vállalata. 1989-es megalakulása óta folyamatosan növeli pénzügyi és szakmai eredményeit, A Gallicoop alapításának célja a zárt rendszerben megvalósítható pulykatenyésztés megszervezése, az ehhez szükséges alapanyag biztosítása, illetve a feldolgozás, a húskészítmény-előállítás és az értékesítés megvalósítása volt. A cég magyar tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság.

A GALLICOOP Zrt élen járó környezettudatos tevékenysége immár több mint harminc évre nyúlik vissza:

1989. A termelési technológia összeállítása során kiemelten kezelték, hogy a pulyka vágás és feldolgozás során keletkező, emberi fogyasztásra nem alkalmas melléktermékeket (pl.: toll, begy és béltartalom stb.) környezet szennyezést kizáró módon, zárt rendszerben gyűjtik és adják át a fehérje feldolgozó üzemnek. A feldolgozást végző KATECH Fehérjefeldolgozó Zrt, közvetlenül a Gallicoop Zrt telephelye mellett található. Az átadott melléktermékből értékes alapanyagot állítanak elő a kedvtelésből tartott állatok takarmányozásához.

2006.

A Gallicoop Zrt élőgépes technológiára épülő biológiai szennyvíztisztítója 2009-től kezdte meg működését.

A berendezés működtetése nem csupán az üzemnek hasznos, hanem a környező lakosságnak is.

A szennyvíztisztítási technológia különlegessége, hogy a reaktorokba ültetett növények gyökérzete gazdag ökoszisztéma számára teremt életteret, ezáltal fokozva a tisztítás hatékonyságát.

2011.

Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét adták át 2011 szeptemberében Szarvason. Az üzemhez kapcsolódó erőmű annyi elektromos áramot termel, ami képes lenne egy 18 ezres várost (amilyen például Szarvas) ellátni. A beruházási konzorciumban a Gallicoop Zrt is aktív szerepet játszott. Az elektromos áram termelése során keletkező hulladék hő a Gallicoop Zrt feldolgozási technológiájában hasznosul.

A biogázüzem fermentoraiban éves szinten több mint 135 ezer tonna alapanyagot használnak fel, ebből állítják elő a biogázt. Az itt megtermelt gázt aztán egy több mint négy kilométer hosszú vezetéken át a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. területén megépült erőműbe vezetik el. Az erőmű trigenerációs, ami annyit jelent, hogy az elektromos áram mellett meleg- és hidegenergiát is termel, amit a Gallicoop üzemében hasznosítanak majd hűtésre és fűtésre. Az elektromos energiát az áramszolgáltatónak adja el a német cég magyarországi leányvállalata.

A beruházás eredményeként a Gallicoop Zrt-nél felhasználásra kerülő a hideg energia közel 25 %-át, a gőz és a fűtési melegvíz 100%-át, megújuló zöld energiából állítják elő.

2021.

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. 1,2 MW-os tetőre telepített napelempark megvalósítását tűzte ki célul a környezettudatosság és a költségmegtakarítás jegyében. A megvalósuló komplett rendszer a vállalat jelenlegi villamosenergia-felhasználásának 10%-át megújuló napenergia ellátással váltja ki, mely fontos lépés a cég hosszútávú fenntarthatósági és zöld energia felhasználási céljának elérésében.

A Gallicoop az elmúlt több mint harminc évben egyre többet foglalkozott a környezetvédelemmel mely tevékenységünket a továbbiakban is fenn kívánjuk tartani.

Szarvas, 2022. április 12.