Skip to main content

Történetünk

Történet

A Gallicoopot 1989-ben alapították 40 millió forintos alaptőkével Szarvason. A több mint másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházásként induló vállalkozás az elmúlt harminc évben hatalmas változáson ment át, mind tevékenységét, mind pedig a vállalat szerkezetét tekintve. Az eleinte csak vágóhídként működő cégnél az első legjelentősebb változás az 1992-ben bekövetkezett tulajdonosváltás volt. Az új tulajdonosok a vágóhídi alaptevékenységet évről évre bővítették, a kezdeti 1.700 tonna vágás ma már eléri a 40.000 tonnát. Fontos fejlesztési lépés volt a takarmánykeverő üzem 1994-es megvásárlása, ezzel elkezdődött az integráció fejlesztése is.

A készítménygyártás már a kezdetektől tervben volt, a megfelelő technológia és géppark folyamatos fejlesztése mellett ma a Gallicoop késztermékgyártási volumene meghaladja az évi 8.500 tonnát. A készítménygyártással párhuzamos fejlesztésként a panírozóüzem elindítása is megtörtént: először csak félkész termékek gyártásával, majd az élelmiszerbiztonsági szempontok figyelembevételével készresütő vonallal bővítve jelentős piaci részesedést értek el. A Magyarországon készülő 20-25.000 tonna panírtermékből közel 8.000 tonnát a Gallicoop állít elő.

2020-ban a Gallicoop Zrt. 100%-os részvénycsomagját három hazai magántőkealap – a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap – vásárolta meg, ezzel új fejezetet nyitva a fejlesztéseknek, a belföldi és külföldi piaci növekedésnek. A Gallicoop Zrt. ma 1.100 munkavállalót foglalkoztat, integrált termelőin keresztül pedig további 1.000 fő megélhetését biztosítja.