Skip to main content

6 érdekes tény a pulykákról, amiket biztosan nem tudtál

6 érdekes tény a pulykákról, amiket biztosan nem tudtál

1. A vadpulykák tudnak repülni

Elterjedt tévhit, hogy a pulykák nem tudnak repülni (valószínűleg azért, mert a földön táplálkoznak), de a vadpulykákról köztudott, hogy akár 55 mérföld/órás sebességgel is képesek repülni rövid periódusokban. A háziasított pulykákra ez már nem igaz. Sokkal súlyosabbak, mint vadon élő társaik, majdnem kétszer akkorák, így repülni sem képesek.

2. A vadpulykák fákon alszanak

A vadpulykák idejük nagy részét a földön töltik, de amikor eljön az alvás ideje, felrepülnek a fák közé. Ennek az az oka, hogy a pulykák éjszaka nem látnak jól és, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól, alkonyatkor fedezéket keresnek, hajnalban pedig visszaszállnak a földre.

3. Színt válthatnak

Nos, a fejük legalább! A pulyka érzelmeit a feje színéről könnyedén leolvashatod. A színek vörösről kékre és fehérre változhatnak, attól függően, hogy mennyire izgatottak vagy nyugodtak. Minél intenzívebbek a színek, annál intenzívebbek az érzelmeik.

4. Benjamin Franklin jobban szerette a pulykát, mint a sast

Benjamin Franklin a lányának írt levelében „rossz erkölcsű madárnak” nevezte a fehérfejű rétisast, mert az lop más madaraktól. A pulykát „sokkal tiszteletreméltóbb madárnak”, „a bátorság madarának” és „Amerika valódi őslakosának” nevezte.

5. A pulykák jobban látnak, mint az emberek

A pulykákkal kapcsolatos meglepőbb tények közé tartozik, hogy háromszor jobb a látásuk, mint az emberek. Színben is látnak, látószögük 270 fokos.

6. A pulykáknál számít a méret

A pulykák fején lévő húsos függelék, amely a pulyka csőrére nyúlik, a megfelelő pár megtalálására szolgál. A nőstények előnyben részesítik a hosszabb függelékkel rendelkező hímeket, és a hosszuk alapján két hím közötti verseny győztesét is megjósolhatják.