Skip to main content

Hús nélkül is lehet?

Hús nélkül is lehet?

Sokan állítják meglepő magabiztossággal, hogy a húsfogyasztás kifejezetten káros az egészségünkre. De vajon igazuk van? Súgunk: nincs! A rendszeres és mértékletes húsfogyasztás elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában. Fontos azonban, hogy a lényeg ezesetben nem a mennyiségen, sokkal inkább a minőségen van.

A hús az állatok azon izomzata, amely az ember vagy más állatok számára fogyasztható és tápanyagforrást jelent. Kémiai összetétele határozza meg a minőségét, melyet számos tényező –az állat fajtája, mérete, tartási módja, neme, kora- befolyásolhat. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek létfontosságúak az emberi szervezet számára. Ezek a teljes értékű fehérjék megfelelő arányban tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen úgynevezett esszenciális aminosavak mindegyikét. Ezeket az aminosavakat szervezetünk nem tudja előállítani, így a táplálékkal kell bejuttatni őket. Továbbá a húsok nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6, B12 vitaminokat. Ezek hiányában fáradékonyság, álmatlanság, gyulladások, vérszegénység vagy, akár bőrproblémák is jelentkezhetnek.

Az általános vélekedéssel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen. Feladatuk a sejtépítés és mechanikai védelmet, hőszigetelést nyújtanak. Illetve vannak vitaminok, mint az A és D vitamin, amelyek zsírban oldódnak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4%, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%. A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt -0,2-0,5%- a hatalmas népszerűségnek örvendenek a fogyókúrázók körében. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára.

A mértékletességgel és gondos odafigyeléssel kiválasztott húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Rendkívül fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.

A hús nemcsak kiegyensúlyozott étrend része, de változatos elkészítési módjai és kulturális jelentősége miatt egyébként is szinte megkerülhetetlen. Azon túl, hogy fogyasztása fizikai egészségünket szolgálja, a lélekre gyakorolt pozitív hatásai is megkérdőjelezhetetlenek. Elég, ha a mama vasárnapi rántott húsára, a nagyapa birkapörköltjére vagy a nyári BBQ partikra gondolunk.