Skip to main content

Miért fontos a fehérje?

Miért fontos a fehérje?

A fehérje elsősorban az izmaink építőanyaga, testünk körülbelül 100 különböző fehérjéből áll, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtfunkciókban. A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, kialakulásában 20 féle aminosav vesz részt, amelyből 9 esszenciális, 11 pedig nem esszenciális. A nem esszenciális aminosavakat a testünk hozza létre, az esszenciális aminosavakat viszont a szervezet nem képes előállítani, így ezeket fontos, hogy az étrendünkkel vigyük be. 

Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet naponta minimum 0.8 g/kg fehérje fogyasztását ajánlja egy átlagember számára. A rendszeresen sportolók számára azonban 1.2-1.6 g/kg fehérje is szükséges lehet. Izomépítés során naponta akár 2 g/kg fehérje bevitele is szükséges lehet a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. De fogyókúra esetén is kiemelten fontos a fehérjefogyasztás, hiszen a rendszeres mozgás és a kalóriaszegény étkezés nem csak a zsír, hanem az izomtömeg elvesztéséhez is vezethet.

A megfelelő fehérjemennyiség beviteléhez elengedhetetlen a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása. A legjobb fehérjeforrások a tojás, húsok, halak és tejtermékek. A húsok közül pedig a legmagasabb fehérjetartalommal a pulykamell rendelkezik, amelyből 100 gramm 23,7 gramm fehérjét tartalmaz. De a pulykahús rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, szelénben, cinkben és foszforban is, valamint a mellehúsa a legsoványabb húsok közé sorolható. Egy 113 g-os pulykamell mindössze 1 g zsírt tartalmaz, így nagyon jó választás lehet egy diétás étrendben.