Skip to main content

Chimi mi? avagy irány Argentína, a chimichurri hazája

Chimi mi? avagy irány Argentína, a chimichurri hazája

Argentína nevét a hódító felfedezések korában, a 16. században kapta, mivel az ottani indiánok kincsként ezüstöt (latinul: argentum) tartottak, és a hódítók abban reménykedtek, hogy jelentős mennyiséget találnak itt belőle. Argentínát először az ezüsthegység legendájával hozták kapcsolatba, amely széles körben elterjedt a La Plata-medence első európai felfedezői között.

Persze nem csak az ezüsthegység legendája terjedt el, de egy előszeretettel fogyasztott zöld szósz is a népszerű történetek középpontjába került.

A chimichurri a leghíresebb argentin BBQ szósz.

Viszonylag sok változata él már a köztudatban, ahogy a kontinensen délről északra terjedt. Gondoltátok volna, hogy a legenda szerint, egy Jimmy McCurry nevű északír férfi a névadója?

Jimmy az 1800-as évek elején hajózott át az óceánon, hogy részt vegyen  az argentin függetlenségi háborúban. Ő volt az, aki a zöld szószt először elkészítette a sült húshoz.

Jimmy McCurry kiejtett nevéből lett a hasonló hangzású „chimi” (Jimmy) „churri” (McCurry).

Hogy a történet igaz-e, nem tudni, és az is biztos, hogy a friss szósz ezerféleképpen készülhet, ám legfontosabb összetevői, a petrezselyem, a fokhagyma és vörösborecet nem hagyhatók ki belőle. Minden évszakban különleges hozzávalója a sülteknek, legyen az pulykamellből, vagy pulykacombból.