Skip to main content

Tudtad?

Tudtad?

Magyarországon csak akkor kerülhet egy hőkezelt húskészítmény párizsiként forgalomba, ha megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Nézzük meg, milyen az igazi párizsi!

A Nébih Szupermenta összefoglalója szerint a párizsinak és parizernek egyaránt nevezhető élelmiszerek legalább 55 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű, homogén metszéslapú termékek. Fontos megemlíteni, hogy az előírások szerint a párizsi minimum 51 százalék húst kell, hogy tartalmazzon. A Gallio pulykapárizsi 70% hústartalommal rendelkezik.

Ami az összetevőket illeti, a késztermék fehérjetartalma legalább 11, zsírtartalma legfeljebb 23 tömegszázalék lehet. Nem minden ugyanakkor a belbecs, a Magyar Élelmiszerkönyv ugyanis részletesen kitér a külső jegyekre is.

Ennek értelmében elengedhetetlen, hogy a párizsi legyen egyenletes, hengeres alakú, a két végén elkeskenyedve. Burkolata tapintásra tiszta, ép és sima legyen.

Elvárás, hogy a párizsi állaga tömötten rugalmas és jól szeletelhető legyen, a levágott szeletek pedig ne legyenek se puhák, se kemények rágáskor. A metszéslap színének egyenletesnek, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színűnek kell lennie. Ugyancsak lényeges szempont, hogy a felhasznált fűszerek eloszlása egyenletes legyen.

A Gallio termékcsalád palettáján a magas hústartalmú pulykapárizsi a 100 grammos, szeletelt csomagolás mellett már 2,2 kg és 400 grammos kiszerelésben is megtalálható.