Skip to main content

Új vezetők a Gallicoop Zrt. élén

Új vezetők a Gallicoop Zrt. élén

Ez év szeptemberétől dr. Sóki Krisztina és Ruck János operatív vezérigazgató pozícióban irányítják az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahústermelő integrációjával rendelkező vállalat működését, Füzesséry Tibor pedig stratégiai vezérigazgatóként határozza meg a cég jövőjét, illetve a siker felé vezető utat. A vállalatot érintő további változásokkal kapcsolatban Ruck János operatív vezérigazgatót kérdeztük.

Közel két esztendő után az egyébként is újnak számító vezetői státuszon a Gallicoop csoport ismét változtatott, és átalakult a felsővezetés szerkezete. Miért döntöttek így, és miért választották ezt az új modellt?

A most létrejött modell elsősorban talán csak Magyarországon nem megszokott, Európa más országaiban már egy jól bevált struktúra. A Gallicoop csoport egy 80-85 milliárdos cég, 4 üzemmel, 7 leányvállalattal, közel 1500 munkavállalóval. A 3,5 millió körüli, önállóan előállított pulyka és ezek feldolgozásának koordinációja bőven ellátja a menedzsmentet feladattal. Cél a mennyiség, valamint a továbbfeldolgozottsági fok növelése a pulykatermékeknél a folyamatos piacbővítés mellett.

Az évről évre komoly károkat okozó madárinfluenza mellett, az elszálló energiaárak is komoly csapást mértek a baromfiágazatra. Hogy látják, milyen a hangulat a magyar állattenyésztők körében? Milyen helyzetben van ma a Gallicoop?

Ma minden működő vállalkozás – főleg a termelési típusú – nehézséggel küzd. A jelenlegi helyzetben el lehet képzelni, milyen költségei vannak egy óriási alapanyag-és energiaigényű üzemnek, és az állattartók hogy érzik magukat. A madárinfluenza – évek óta az egész európai baromfitenyésztésnek és feldolgozásnak talán a legsúlyosabb problémája. A saját telepeinken tartott pulykaállomány esetében nagyobb kontroll tartható, így a termelési volumenben nem történt visszaesés. Az emelkedő energiaárakat megújuló energiával – kiépített napelem parkkal is – igyekszünk csökkenteni. Az elmúlt években a baromfitenyésztésnek jót tett, hogy tulajdonosi oldalról nagyobb cégcsoportok csatlakoztak az ágazathoz a versenyképesség fokozása szempontjából. Az általában alkalmazott negyedéves pénzügyi jelentések helyett kontrolling osztályunk havi felülvizsgálata azonnali reakcióra ad lehetőséget, így elmondható, a Gallicoop csoport megbízható partner, biztos hátteret nyújtva minden munkatársának és családtagjaiknak.

Hogyan élte meg a Gallicoop Zrt. az előbb említett kihívásokat? Befolyásolták-e ezek a cégcsoport működését, a munkavállalók megtartását, és ha igen, hogyan?

A rugalmasság versenyelőnyt jelent, a Gallicoop csoport jól alkalmazkodott a kialakult helyzethez. A változó fogyasztói szokásokból eredő lehetőségekkel élve, felülvizsgálatra és átformálásra került az eddig általunk kiszolgált piaci szegmens. Számottevő exportunk során már nem csak a nagyfeldolgozókat, de a kiskereskedőket is elérjük. Büszkék vagyunk arra, hogy a szomszédos országok mellett már Szingapúrban, Japánban is megvásárolható a Szarvason feldolgozott, magyar pulyka. Folyamataink stabilitását a több ponton gépesített, automatizált rendszerek, valamint a megbízható munkaerő teszi lehetővé. Munkatársainkat különböző béren kívüli juttatásokkal, ösztönzővel, partnerkedvezményekkel, melegétkezési hozzájárulással, a családokat díjmentes gyermektárborokkal, beiskolázási, illetve rendkívüli rezsitámogatással segítjük. Általánosságban elmondható, hogy a 2022 esztendő olyan mértékű változásokat eredményezett, amely érzékelhetően több vállalatot megrendített Magyarországon. A fogyasztói piac átalakult, a Gallicoop csoport azonban időben reagálva a változásokra, sikeresen megtartotta pozícióját.

Az országos főállatorvos májusban engedélyezte a napraforgóolajat helyettesítő növényi olajok használatát. Tervezik a helyettesítő alapanyagok használatát valamely termékkörben?

Az ukrán növénytermesztésre épülő gyárak leállítása komoly hatással volt erre a területre. A több ezer tonna panírozott termékhez havonta 50 ezer tonna napraforgóolajat használunk, amelynek az ára folyamatosan emelkedik. A helyettesítő anyagok megvizsgálása során próbálkoztunk többek között repceolajjal, sertészsírral, de végül egyik sem nyújtotta a vevők által megszokott korábbi minőséget, arról nem beszélve, hogy közben ezek ára is megnövekedett. Így maradtunk a korábban bevált alapanyagnál. A szükséges mennyiség beszerzése gondos, hosszútávú tervezést igényel.

Az utóbbi időben rengeteget lehetett hallani és olvasni arról, hogy rendkívüli módon megdrágultak az élelmiszerek, így a tojás, a baromfihús és a feldolgozott termékek is. Ez az áremelkedés okozott-e bármiféle változást a fogyasztói szokásokban? Milyen trendek jellemzőek most a magyarok pulykafogyasztására?

A pulykafogyasztás az elmúlt évekhez képest emelkedett, köszönhetően a pulykával kapcsolatos előnyök egyre szélesebb körű megosztásának a vásárlók körében. Ez a típusú húsféle magas fehérjetartalommal rendelkezik, könnyen emészthető és nem utolsó sorban hipoallergén, így nagyon sok területen alkalmazható. A fogyasztói szokások is megváltoztak, egyértelműen kimutatható, hogy kevesebb időt töltünk a konyhában. Eltűnk a hétvégi, akár órákig tartó főzőcskézés, ezt felváltotta a családra vagy önmagunkra fordított több minőségi idő. A jó minőségű, gyorsan elkészíthető termékek kereslete megnövekedett, így termékfejlesztéseink is ezt az irányt célozták meg. Az árak ilyen mértékű emelkedésére reagálva a vásárlók a kedvezőbb árú termékeket is keresik, így ezek gyártása is számottevő.

A cégcsoport által előállított és forgalmazott termékek közül melyek a magyarok kedvencei? Melyek azok, amelyek inkább külföldön népszerűek?

A vásárlóink tudatos táplálkozása, a napi étkezések összeállítása egészséges alapokon nyugszik, így a magas hústartalmú Gallio termékcsalád és a panírozott késztermékek töretlenül nagy kedvencei a magyar vásárlóknak. A napokban kerül a boltok polcaira a natúr húsgolyónk, illetve ennek panírozott, töltött változatai is. A nemzetközi piac nagy slágere töretlenül a hústermékek közül a pulykamellfilé. Az új termékek iránti kereslet kielégítése, a folyamatos változások követése már életünk részévé vált, hiszen mint tudjuk, az egyetlen állandó a változás maga.

Forrás: beol.hu