Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével
Hozzávalók 4 főre
40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő
Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl
Só
Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom
A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.