Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással
Hozzávalók 4 főre
4 db póréhagyma (kisebb)
4 szelet pulykamellsonka
1 ek vaj
1 ek liszt
2 dl tej
10 dkg parmezán vagy grana padano
Fél citrom leve és reszelt héja
1 ek friss menta
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint szerecsendió
A pórékat mossuk meg, vágjuk ketté, és forró vízben főzzük puhára kb. 10-15 perc alatt. Szedjük papírtörlőre.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy lábosban melegítsük meg a vajat, dobjuk rá a lisztet, kevergessük habverővel a tejet óvatosan hozzáöntve. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót. Adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, és az apróravágott mentát. Pár perc után, ha kissé besűrűsödött, zárjuk el a hőt.
Tekerjünk két fél póréhagymát egy szelet sonkába, és pakoljuk egy tűzálló tálra. Öntsük alá a szószt és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
20 perc alatt süssük készre.