Fűszeres Sütőtökkrémleves Pulykagombóccal
Hozzávalók 4 főre:
A leveshez:
- 800 g sütőtök
- 1 közepes fej (kb. 100 g) vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- kb. 8 dl zöldségleves alaplé (vagy víz + ételízesítő)
- 2 dl 30%-os tejszín
- só – ízlés szerint (kb. 1 teáskanál)
- frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
- csipet őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál méz vagy barna cukor
A pulykagombóchoz:
- 450 g darált pulykahús
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
- ½ teáskanál só
- csipet őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma (apróra darabolva)
- csipet szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd a vajon vagy olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, curry, szerecsendió), majd beletesszük a tökkockákat. Felöntjük az alaplével és egy kevés vízzel, ezután közepes lángon kb. 20–25 percig főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és a mézet. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, végül ízlés szerint utánízesítjük sóval, borssal és egy kevés narancslével. A pulykagombócokhoz a darált pulykahúst összekeverjük a zsemlemorzsával, tojással, fokhagymával, petrezselyemmel és a fűszerekkel, majd nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró, enyhén sós vízben 6–8 perc alatt kifőzzük, végül hideg vízbe tesszük (sokkoljuk), majd kiszedjük. Tálaljuk frissen, a levest a gombócokra szedve.
Jó étvágyat!