Skip to main content

Receptek

2025.10.22

Fűszeres Sütőtökkrémleves Pulykagombóccal

Receptek

Hozzávalók 4 főre:

A leveshez:

  • 800 g sütőtök
  • 1 közepes fej (kb. 100 g) vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj
  • kb. 8 dl zöldségleves alaplé (vagy víz + ételízesítő)
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • só – ízlés szerint (kb. 1 teáskanál)
  • frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
  • csipet őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 teáskanál méz vagy barna cukor

A pulykagombóchoz:

  • 450 g darált pulykahús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • ½ teáskanál só
  • csipet őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma (apróra darabolva)
  • csipet szerecsendió

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd a vajon vagy olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, curry, szerecsendió), majd beletesszük a tökkockákat. Felöntjük az alaplével és egy kevés vízzel, ezután közepes lángon kb. 20–25 percig főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és a mézet. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, végül ízlés szerint utánízesítjük sóval, borssal és egy kevés narancslével. A pulykagombócokhoz a darált pulykahúst összekeverjük a zsemlemorzsával, tojással, fokhagymával, petrezselyemmel és a fűszerekkel, majd nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró, enyhén sós vízben 6–8 perc alatt kifőzzük, végül hideg vízbe tesszük (sokkoljuk), majd kiszedjük. Tálaljuk frissen, a levest a gombócokra szedve.

Jó étvágyat!