Skip to main content

Receptek

2023.12.22

Gesztenyével töltött pulyka

Bébipulyka

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db bébipulyka (kb 2,5-3kg)
  • 50 dkg gesztenye
  • 2-3 db szikkadt zsemle vagy kb 20 dkg kenyér
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • tej
  • só, bors
  • 1 narancs héja
  • kakukkfű
  • majoránna
  • rozmaring
  • olívaolaj
  • 2-3 db alma

Elkészítés:

A gesztenyék héját bevágjuk, tepsibe tesszük őket és sütőben sütjük őket addig, ameddig a héjuk elkezd leválni. Ekkor meghámozzuk őket, majd feltesszük őket főni annyi tejben, amennyi éppen ellepi őket. Amikor megfőttek, krumplinyomóval összetörjük őket.

A zsemléket felaprítjuk és tejbe áztatjuk. A darált húst elkeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, a gesztenyét, és a felolvasztott vajat, majd sózzuk, borsozzuk, narancshéjat reszelünk bele és hozzáadjuk a többi fűszert is ízlés szerint. Az egészet alaposan összegyúrjuk.

A megtisztított pulykát kívül-belül megsózzuk, majd a hasüregébe kanalazzuk a tölteléket. Ha marad a töltelékből, akkor a pulyka bőre alá is töltsünk belőle. A lábait összekötözzük, a hasánál pedig hústűvel megtűzzük a bőrt, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ezután egy zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a pulykát, meglocsoljuk olívaolajjal, mellé tesszük a félbe vágott almákat és 1-2 dl vizet öntünk alá.

Előmelegített sütőben 180°C-on alufóliával lefedve addig sütjük, ameddig a húsa puha nem lesz (kb. 2,5-3 óra). Sütés közben néha meglocsoljuk a keletkező szafttal. Ha megpuhult a hús, akkor levesszük a fóliát és magasabb hőfokon kb 15-20 perc alatt megpirítjuk a bőrét. A sütőből kivéve kb. 10-15 percig pihentetjük mielőtt felvágjuk.

Jó étvágyat!