Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db bébipulyka (kb 2,5-3kg)
- 50 dkg gesztenye
- 2-3 db szikkadt zsemle vagy kb 20 dkg kenyér
- 40 dkg darált pulykahús
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- tej
- só, bors
- 1 narancs héja
- kakukkfű
- majoránna
- rozmaring
- olívaolaj
- 2-3 db alma
Elkészítés:
A gesztenyék héját bevágjuk, tepsibe tesszük őket és sütőben sütjük őket addig, ameddig a héjuk elkezd leválni. Ekkor meghámozzuk őket, majd feltesszük őket főni annyi tejben, amennyi éppen ellepi őket. Amikor megfőttek, krumplinyomóval összetörjük őket.
A zsemléket felaprítjuk és tejbe áztatjuk. A darált húst elkeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, a gesztenyét, és a felolvasztott vajat, majd sózzuk, borsozzuk, narancshéjat reszelünk bele és hozzáadjuk a többi fűszert is ízlés szerint. Az egészet alaposan összegyúrjuk.
A megtisztított pulykát kívül-belül megsózzuk, majd a hasüregébe kanalazzuk a tölteléket. Ha marad a töltelékből, akkor a pulyka bőre alá is töltsünk belőle. A lábait összekötözzük, a hasánál pedig hústűvel megtűzzük a bőrt, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ezután egy zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a pulykát, meglocsoljuk olívaolajjal, mellé tesszük a félbe vágott almákat és 1-2 dl vizet öntünk alá.
Előmelegített sütőben 180°C-on alufóliával lefedve addig sütjük, ameddig a húsa puha nem lesz (kb. 2,5-3 óra). Sütés közben néha meglocsoljuk a keletkező szafttal. Ha megpuhult a hús, akkor levesszük a fóliát és magasabb hőfokon kb 15-20 perc alatt megpirítjuk a bőrét. A sütőből kivéve kb. 10-15 percig pihentetjük mielőtt felvágjuk.
Jó étvágyat!