Skip to main content

Receptek

2024.09.24

Gyros tál pulykahúsból

Pulykacomb

Hozzávalók 4 főre:

Pulykahús:

  • 600 g pulykamell vagy pulykacomb (csíkokra vágva)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom leve

Hasábburgonya:

  • 800 g burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Saláta:

  • 1 fej jégsaláta
  • 2 paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 100 g feta sajt
  • 4 evőkanál olajbogyó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Tzatziki:

  • 250 g görög joghurt
  • 1 nagy uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésként a pulykát be kell pácolni: Keverd össze az olívaolajt, a zúzott fokhagymát, a köményt, koriandert, füstölt paprikát, oregánót, fekete borsot, sót és a citromlevet, majd forgasd bele a pulykacsíkokat, és tedd a hűtőbe minimum 30 percre. Közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, a hasábburgonyát keverd össze olívaolajjal, sóval, borssal, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 30-40 percig, amíg aranybarnára sül. Amíg a burgonya sül, készítsd el a salátát: Keverd össze a jégsalátát, paradicsomot, uborkát, lilahagymát, fetát és olajbogyót, majd locsold meg olívaolajjal, citromlével, és sózd, borsozd ízlés szerint. A tzatzikihez reszeld le az uborkát, nyomd ki belőle a nedvességet, keverd össze a görög joghurttal, zúzott fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, majd tedd hűtőbe. Hevíts egy serpenyőt közepes-magas hőfokon, és süsd meg a pulykacsíkokat 8-10 perc alatt, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Végül helyezd a tányérokra a sült hasábburgonyát, mellé a pulykahúst, egy adag salátát, és végül a tzatzikit.

Jó étvágyat!