Gyros tál pulykahúsból
Hozzávalók 4 főre:
Pulykahús:
- 600 g pulykamell vagy pulykacomb (csíkokra vágva)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
- 1 citrom leve
Hasábburgonya:
- 800 g burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Saláta:
- 1 fej jégsaláta
- 2 paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 fej lilahagyma
- 100 g feta sajt
- 4 evőkanál olajbogyó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só és bors ízlés szerint
Tzatziki:
- 250 g görög joghurt
- 1 nagy uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Első lépésként a pulykát be kell pácolni: Keverd össze az olívaolajt, a zúzott fokhagymát, a köményt, koriandert, füstölt paprikát, oregánót, fekete borsot, sót és a citromlevet, majd forgasd bele a pulykacsíkokat, és tedd a hűtőbe minimum 30 percre. Közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, a hasábburgonyát keverd össze olívaolajjal, sóval, borssal, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 30-40 percig, amíg aranybarnára sül. Amíg a burgonya sül, készítsd el a salátát: Keverd össze a jégsalátát, paradicsomot, uborkát, lilahagymát, fetát és olajbogyót, majd locsold meg olívaolajjal, citromlével, és sózd, borsozd ízlés szerint. A tzatzikihez reszeld le az uborkát, nyomd ki belőle a nedvességet, keverd össze a görög joghurttal, zúzott fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, majd tedd hűtőbe. Hevíts egy serpenyőt közepes-magas hőfokon, és süsd meg a pulykacsíkokat 8-10 perc alatt, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Végül helyezd a tányérokra a sült hasábburgonyát, mellé a pulykahúst, egy adag salátát, és végül a tzatzikit.
Jó étvágyat!