Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintához:
- 1 csésze liszt
- 1 tojás
- 1 csésze tej
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- ·300 g darált pulykahús
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál kömény
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
- 100 g reszelt sajt
A szószhoz:
- 1 csésze tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, tojást, tejet és egy csipet sót, majd jól mixeld össze, hogy sima tésztát kapj. Ha szükséges, adj hozzá egy kis olajt a tésztához. Melegíts fel egy palacsintasütőt vagy serpenyőt, és vékony rétegben öntsd bele a tésztát. Süss minden palacsintát mindkét oldalán aranybarnára, majd tedd félre. Egy nagy serpenyőben hevítsd az olajt közepes hőfokon, add hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsd, amíg üveges lesz. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát és a zöldpaprikát, majd pirítsd tovább pár percig. Add hozzá a darált pulykahúst, és főzd, amíg a hús teljesen megpirul és átsül. Keverd bele a darabolt paradicsomot, paradicsompürét, pirospaprikát, köményt, sót és borsot. Főzd a tölteléket alacsony hőfokon 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Keverj össze a tejfölt a liszttel egy kis tálban, öntsd a keveréket egy lábasba, és melegítsd közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik. Keverd bele a pirospaprikát, sót és borsot. Tedd a palacsintákat egyenként egy tálcára, és oszd el rajtuk a pulykahúsos tölteléket. Hajtsd félbe vagy tekerd fel a palacsintákat, és helyezd őket egy kivajazott tepsibe. Öntsd rájuk a tejfölös szószt, majd szórd meg reszelt sajttal. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, süsd a palacsintákat az előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a tetejük aranybarna és buborékoló lesz. Vedd ki a palacsintákat a sütőből, hagyd pár percig pihenni, majd tálald melegen.
Jó étvágyat!