Skip to main content

Receptek

2024.08.21

Hortobágyi palacsinta

Pulyka darálthús

Hozzávalók 4 főre:

A palacsintához:

  • 1 csésze liszt
  • 1 tojás
  • 1 csésze tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • ·300 g darált pulykahús
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 teáskanál kömény
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 100 g reszelt sajt

A szószhoz:

  • 1 csésze tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, tojást, tejet és egy csipet sót, majd jól mixeld össze, hogy sima tésztát kapj. Ha szükséges, adj hozzá egy kis olajt a tésztához. Melegíts fel egy palacsintasütőt vagy serpenyőt, és vékony rétegben öntsd bele a tésztát. Süss minden palacsintát mindkét oldalán aranybarnára, majd tedd félre. Egy nagy serpenyőben hevítsd az olajt közepes hőfokon, add hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsd, amíg üveges lesz. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát és a zöldpaprikát, majd pirítsd tovább pár percig. Add hozzá a darált pulykahúst, és főzd, amíg a hús teljesen megpirul és átsül. Keverd bele a darabolt paradicsomot, paradicsompürét, pirospaprikát, köményt, sót és borsot. Főzd a tölteléket alacsony hőfokon 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Keverj össze a tejfölt a liszttel egy kis tálban, öntsd a keveréket egy lábasba, és melegítsd közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik. Keverd bele a pirospaprikát, sót és borsot. Tedd a palacsintákat egyenként egy tálcára, és oszd el rajtuk a pulykahúsos tölteléket. Hajtsd félbe vagy tekerd fel a palacsintákat, és helyezd őket egy kivajazott tepsibe. Öntsd rájuk a tejfölös szószt, majd szórd meg reszelt sajttal. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, süsd a palacsintákat az előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a tetejük aranybarna és buborékoló lesz. Vedd ki a palacsintákat a sütőből, hagyd pár percig pihenni, majd tálald melegen.

Jó étvágyat!