Linguine pulyka húsgombóc marinara szósszal
Hozzávalók 4 főre:
Húsgombócokhoz:
- 500 g darált pulykahús
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tojás
- 50 g zsemlemorzsa
- 50 g reszelt Cervinus sajt
- 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
Marinara szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 800 g konzerv darabolt paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregano
- Só és bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom (opcionális)
Linguine tészta:
- 400 g linguine tészta
- Só a főzővízhez
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a darált pulykahúst, a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a friss petrezselymet, a sót, a borsot és a szárított oregánót. Keverjük jól össze, majd formáljunk belőle kb. 16 kis húsgombócot. Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd süssük meg a húsgombócokat minden oldalukon, amíg aranybarnák lesznek (kb. 8-10 perc). Tegyük félre őket. Ugyanabban a serpenyőben, ahol a húsgombócokat sütöttük, melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pároljuk, amíg üveges lesz (kb. 5 perc). Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig. Öntsük hozzá a darabolt paradicsomot, majd adjuk hozzá a cukrot, a szárított bazsalikomot, a szárított oregánót, sót és borsot ízlés szerint. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és főzzük alacsony hőmérsékleten kb. 20 percig, hogy az ízek összeérjenek. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, majd főzzük meg a linguine tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, amíg al dente lesz. Szűrjük le, de tegyünk félre egy bögrényi főzővizet. A húsgombócokat tegyük vissza a marinara szószba, és főzzük további 10 percig, hogy a húsgombócok teljesen átfőjenek és átvegyék a szósz ízét. A megfőtt linguine tésztát keverjük össze a marinara szósszal és a húsgombócokkal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis főzővizet, hogy a szósz krémesebb legyen. Tálaljuk forrón, friss bazsalikommal díszítve és reszelt parmezán sajttal megszórva.
Jó étvágyat!