Skip to main content

Receptek

2024.06.12

Linguine pulyka húsgombóc marinara szósszal

Pulyka darálthús

Hozzávalók 4 főre:

Húsgombócokhoz:

  • 500 g darált pulykahús
  • 1 közepes hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 tojás
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g reszelt Cervinus sajt
  • 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)

Marinara szószhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 800 g konzerv darabolt paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom (opcionális)

Linguine tészta:

  • 400 g linguine tészta
  • Só a főzővízhez

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a darált pulykahúst, a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a friss petrezselymet, a sót, a borsot és a szárított oregánót. Keverjük jól össze, majd formáljunk belőle kb. 16 kis húsgombócot. Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd süssük meg a húsgombócokat minden oldalukon, amíg aranybarnák lesznek (kb. 8-10 perc). Tegyük félre őket. Ugyanabban a serpenyőben, ahol a húsgombócokat sütöttük, melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pároljuk, amíg üveges lesz (kb. 5 perc). Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig. Öntsük hozzá a darabolt paradicsomot, majd adjuk hozzá a cukrot, a szárított bazsalikomot, a szárított oregánót, sót és borsot ízlés szerint. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és főzzük alacsony hőmérsékleten kb. 20 percig, hogy az ízek összeérjenek. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, majd főzzük meg a linguine tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, amíg al dente lesz. Szűrjük le, de tegyünk félre egy bögrényi főzővizet. A húsgombócokat tegyük vissza a marinara szószba, és főzzük további 10 percig, hogy a húsgombócok teljesen átfőjenek és átvegyék a szósz ízét. A megfőtt linguine tésztát keverjük össze a marinara szósszal és a húsgombócokkal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis főzővizet, hogy a szósz krémesebb legyen. Tálaljuk forrón, friss bazsalikommal díszítve és reszelt parmezán sajttal megszórva.

Jó étvágyat!