Paradicsomos töltött káposzta
Hozzávalók 4 főre:
- 1 közepes fej káposzta (kb. 1 kg)
- 500 g darált pulykahús
- 100 g rizs
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál kömény
- Só és bors ízlés szerint
- 200 ml paradicsomlé
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 evőkanál ecet
Elkészítés:
Egy lábosban forralj vizet, add hozzá az ecetet és főzd a káposztát 5-10 percig, amíg a levelek meglágyulnak. Hagyd kihűlni, és óvatosan válaszd le a leveleket. A leveleket tedd félre. A rizst főzd elő egy lábasban, sós vízben 5 percig, majd szűrd le. Egy nagy tálban keverd össze a darált pulykahúst, főtt rizst, finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, olívaolajt, paprikát, köményt, sót és borsot. A töltelékből formázz kis golyókat, és helyezd őket a káposztalevelekre, majd hajtsd be a levelek széleit, és tekerd fel őket szorosan. A töltött káposztákat helyezd egy nagyobb lábasba vagy sütőtálba. Öntsd rá a paradicsomlevet, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis ecetet. Fedd le a lábast, és főzd a töltött káposztát alacsony hőmérsékleten 1,5-2 órán keresztül, amíg a töltelék és a káposzta teljesen megpuhul. Tálald melegen, friss kenyérrel és tejföllel.
Jó étvágyat!