Pulyka rizottó zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
- 300 g pulykamell filé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 sárga paprika
- 1 cukkini
- 200 g rizottó rizs
- 750 ml csirke- vagy zöldség alaplé
- 100 ml fehérbor
- 50 g reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A pulykamell filét vágd kisebb kockákra, a vöröshagymát finomra vágd, a fokhagymát zúzd össze. A sárgarépát, sárga paprikát és cukkinit kockázd fel. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajt, és pirítsd meg benne a aranybarnára a pulykakockákat. Tedd félre a pulykát. Ugyanebben a serpenyőben pirítsd üvegesre a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Add hozzá a felkockázott sárgarépát, sárga paprikát és cukkinit, és párold 5-7 percig, amíg a zöldségek kezdenek megpuhulni. Add hozzá a rizottó rizst, és pirítsd 1-2 percig, amíg üvegesedik. Ha használsz fehérbort, öntsd hozzá a rizshez, és hagyd, hogy elpárologjon. Ezután fokozatosan öntsd hozzá a meleg alaplevet egy merőkanállal, mindig add hozzá a következőt, amikor az előző rész teljesen felszívódott. Kevergess folyamatosan, és főzd 15-20 percig, amíg a rizs krémes és al dente állagú lesz. Amikor a rizs majdnem kész, add vissza az elősütött pulykakockákat, és keverd össze. Ha a rizottó kész, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat és a reszelt parmezán sajtot. Ízesítsd sóval és borssal, majd azonnal tálald friss petrezselyemmel megszórva.
Jó étvágyat!