Pulykás Shakshuka
Hozzávalók 8 főre:
Shakshukához:
- 1 kg darált pulykahús (comb vagy mell, ízlés szerint)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 közepes fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 db kaliforniai paprika MIX
- 3 db csípős paprika
- 1,5 kg paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál cukor
- Só, bors ízlés szerint
- 8 db tojás
Tálalás:
- 150 g friss rukkola
- Friss koriander, petrezselyem
- Friss kenyér / pita / lepény
Elkészítés:
Először üvegesre pirítjuk az aprított hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprított kaliforniai és csípős paprikát, és ezeket kevergetve 5–10 percig pirítjuk. Ezután belekerül a darált pulykahús, amit addig pirítunk, míg teljesen kifehéredik és enyhén megpirul. Jöhetnek a fűszerek, a paradicsompüré, a felkockázott paradicsom, egy kevés só, bors, és ha szükséges, egy kis cukor is. Az egészet fedő alatt 25–30 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg a szósz besűrűsödik és az ízek jól összeérnek. Ekkor egy kanállal 8 kis mélyedést készítünk a szószba, ezekbe óvatosan beleütjük a tojásokat, majd lefedve tovább főzzük 6–8 percig, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Végül friss rukkolával, ízlés szerint petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, kenyérrel vagy pitával tálaljuk.
Jó étvágyat!