Wellington pulyka
Hozzávalók 4 főre:
Töltelékhez:
- 1 db pulykamellfilé (kb. 600-700 g)
- 200 g gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál friss rozmaring
- Só és bors ízlés szerint
Tésztához:
- 250 g leveles tészta (1 csomag, kihúzva és kinyújtva)
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 100 g reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Sózd és borsozd meg a pulykamellfilét. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajt, és pirítsd meg a pulykamell minden oldalát, amíg szép barna színt kap (kb. 2-3 perc oldalanként). Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, amíg üvegesek lesznek. Add hozzá a gombát és a rozmaringot, és folytasd a pirítást, amíg a gomba teljesen megpuhul, és a folyadék elpárolog (kb. 5-7 perc). Sózd és borsozd ízlés szerint. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Kenj egy vékony réteg dijoni mustárt a kihűlt pulykamellfilére, szórd meg reszelt sajttal, és terítsd el a kihűlt gombatölteléket a pulykamellen. Nyújtsd ki a leveles tésztát egy lisztezett felületen, helyezd a pulykamellfilét a tészta közepére, majd hajtsd rá a tészta széleit, hogy teljesen körbefogja a pulykát. Zárd le a tésztát jól, és helyezd a csomagot egy sütőpapírral bélelt tepsire. Verj fel egy tojást, és kend meg vele a tészta felületét. Süsd a Wellington-t az előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna és a pulyka belseje eléri a kívánt hőmérsékletet (kb. 75°C). Hagyd a Wellington-t pár percig pihenni, majd szeleteld fel és tálald friss salátával vagy párolt zöldségekkel.
Jó étvágyat!