Skip to main content

Receptek

2023.10.17

Zöldségleves húsgombóccal

Pulyka darálthús

Hozzávalók 4 főre:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált pulykahús
  • 2 tojás
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek zsemlemorzsa

A leveshez:

  • 4 szál sárgarépa
  • 4 db kisebb krumpli
  • 1 csokor petrezselyem és zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 ek olaj vagy zsír

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, majd tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk őket. Egy lábasban felhevítjük a zsiradékot és megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket is és pár percig együtt pároljuk őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel és közepes lángon fedő alatt főzzük.

Eközben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összekeverjük a tojásokkal, sóval, borssal és apróra vágott vagy összenyomott fokhagymával. Ha lágynak érezzük, akkor keverjünk hozzá zsemlemorzsát is. Miután alaposan összekevertük, formázzunk belőle kb diónyi nagyságú gombócokat.

Amikor a leves felforrt, beletesszük a húsgombócokat és alacsony lángon kb 25-30 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat!