Zöldségleves húsgombóccal
Hozzávalók 4 főre:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált pulykahús
- 2 tojás
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek zsemlemorzsa
A leveshez:
- 4 szál sárgarépa
- 4 db kisebb krumpli
- 1 csokor petrezselyem és zellerzöld
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 ek olaj vagy zsír
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk őket. Egy lábasban felhevítjük a zsiradékot és megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket is és pár percig együtt pároljuk őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel és közepes lángon fedő alatt főzzük.
Eközben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összekeverjük a tojásokkal, sóval, borssal és apróra vágott vagy összenyomott fokhagymával. Ha lágynak érezzük, akkor keverjünk hozzá zsemlemorzsát is. Miután alaposan összekevertük, formázzunk belőle kb diónyi nagyságú gombócokat.
Amikor a leves felforrt, beletesszük a húsgombócokat és alacsony lángon kb 25-30 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat!