Skip to main content

5 tipp a tökéletes pulykasülthöz

5 tipp a tökéletes pulykasülthöz

Hazánkban leginkább karácsonykor van hagyománya a pulyka sütésnek. Töltelékkel vagy anélkül, kemencében vagy sütőben sütve, zöldfűszerekkel vagy gesztenyével, egy biztos, mindenki szeretne tökéletesen ropogós bőrű, belül pedig omlós pulykát sütni. Ehhez gyűjtöttük össze a következő 5 tippet.

Az elkészítés előtti este áztassuk 6%-os sóoldatba a madarat és hagyjuk benne egész éjszakára, mikor kivesszük a vízből papírtörlő segítségével töröljük teljesen szárazra a bőrét.

Ha a töltelékes verzió mellett döntünk, ügyeljünk rá, hogy csak teljesen épp bőrű pulykát vásároljunk. Itt hatványozottan igaz, hogy a kevesebb néha több, hiszen ha túltöltjük a pulykát könnyen kirepedhet a bőre. Fontos, hogy a tölteléket egyenletesen oszlassuk el, és hogy a végén varrjuk el vagy tűzzük meg hústűvel a töltőnyílást, mert ellenkező esetben a sütés után mindenhol lesz töltelék, csak a pulykában nem.

A pulykát az előmelegített sütő alsó felébe helyezzük, ezzel is segítve, hogy egyenletesen átsüljön. A sütőbe helyezés előtt locsoljuk meg kevés olajjal. Érdemes alacsonyabb hőfokon, hosszabb sütési idővel elkészíteni.

Sütés közben locsolgassuk a pulykát, de ne túl gyakran, mert ha túl sűrűn nyitjuk ki a sütő ajtaját a pulyka folyamatosan veszít a hőmérsékletéből és nem lesz igazán ropogós.

Miután kivettük a madarat a sütőből hagyjuk legalább fél órát állni. A pihentetés segít, hogy a hús leve visszaszívódjon, így kapunk igazán szaftos és zamatos pulykasültet.

Forrás