Skip to main content

Mi az a triptofán és miért fontos a szervezetünk számára?

Mi az a triptofán és miért fontos a szervezetünk számára?

A triptofán a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike. Esszenciális aminosav, vagyis a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk. Alapvetően a fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, mint pl. a húsokban, tojásban, tejtermékekben, halban, földimogyoróban, stb. Mivel a pulykahús kiváló fehérjeforrás, így a triptofánban is gazdag.

Egy felnőtt emberi szervezet napi triptofánszükséglete körülbelül 5 mg/kg. Étrend kiegészítőként, ha depressziót szeretnénk vele csökkenteni, akkor napi ajánlott mennyisége 1000-3000 mg között van, de az alvásmennyiség növelésére már 250 mg is elegendő.

100g pulykahús körülbelül 240 mg triptofánt tartalmaz, vagyis tökéletesen alkalmas arra, hogy a fogyasztásával bevigyük a napi ajánlott triptofán mennyiséget.

A triptofánnak rengeteg funkciója van a szervezetünkön belül:

  • befolyásolja a viselkedést és hangulatot
  • csökkenti az alvászavarokat
  • segít a depresszió és a stressz kezelésében
  • enyhíti a szorongást és az elvonási tüneteket, amelyek a dohányzás abbahagyásakor jelentkezhetnek
  • enyhíti a premenstruális szindróma (PMS) tüneteit
  • erősíti a memóriát
  • csökkentheti az étvágyat

Az L-triptofán egyik legnagyobb előnye, hogy hozzájárul a szerotonintermeléshez, amelynek hiánya depressziót és szorongást okoz. Az antidepresszáns gyógyszerek úgy érik el a hatásukat, hogy növelik a szervezet szerotonin szintjét. Az L-Triptofán ugyanezt tudja elérni, csak sokkal biztonságosabban, hiszen nem lehet rászokni és nincs káros mellékhatása sem.

A triptofán ezen kívül a melatonin hormon termelését is elősegíti, amely az alvásciklus fenntartásáért felel. Kutatások kimutatták, hogy az L-Triptofán bevétele után párhuzamosan nőtt meg a szerotonin és a melatonin szint, tehát egyszerre lesz pozitív hangulatod és könnyebben is fogsz tudni elaludni.

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy elegendő mennyiségű triptofánt fogyasszunk, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Túlzott bevitel esetén azonban olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a szédülés, hányinger vagy fejfájás.